BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA: - Et mareritt for personvernet

Regjeringens lefling med FBI og opplegg for sammenkopling av dataregistre med følsomme opplysninger, har fått ACLU (American Civil Liberties Union) til å lansere kampanjen "Take Back Your Data!"

Eirik Rossen
15. sep. 1997 - 17:18

- Washington er i ferd med å gjøre drømmen om et åpent online-samfunn til et mareritt for personvernet, sier Donald Haines i personvernorganisasjonen ACLU til nyhetstjenesten Newsbytes. - Personvernet i USA gjøres til gissel av lovens håndhevere som er fast bestemt på å skaffe seg tilgang til enhver form for digitalt samband, det være seg e-post eller telefon.

Haines peker på at mye av det som foregår i kongressens behandling av ulike lovforslag knyttet til kryptering, undergraver personvernet. FBI har bedt om et nøkkelgjenvinningssystem for å sikre avlytting av både telefoni og datakommunikasjon. Etterretningskomiteen i Representantenes hus har gått til det uvanlige skritt å avholde møter for lukkede dører, trass i at en rapport fra det nasjonale forskningsrådet National Research Council slår fast at åpne møter om kryptering ikke utgjør noen trussel mot den nasjonale sikkerhet.

Haines viser til at etter opplegget som FBI har skissert, har verken Internett-tilbyderen eller FBI noen plikt til å informere folk om at deres krypterte samband fanges opp og leses av andre.

- Det FBI egentlig ber om, er en kopi av nøkkelen til alle private hjem i USA, for å være beredt i tilfelle en kriminell person prøver å gjemme seg, sier Haines. - Det ingen ville godta i den fysiske verden, prøver FBI å realisere i den virtuelle.

ACLU er også fortørnet over regjeringens tiltak for å beskytte privatpersoners medisinske data. Helselovgivning vedtatt i fjor åpner for opprettelsen av nasjonale databaser med opplysninger om pasienters medisinske historie fra vugge til grav. I en pressemelding kritiserer ACLU regjeringen for å unnlate å gi folk muligheten til å reservere seg mot dataregistrering av medisinske opplysninger og mot at lokale dataregistre koples til landsomfattende databaser.

En talsperson for regjeringens helsepolitikk, Donna Shalala, har skissert overfor kongressen hvordan lovgivningen skal tillempes. ACLU mener det er en stor unnlatelsessynd ikke å forby opprettelsen av et landsomfattende helsenummer som mange ønsker skal følge ethvert stykke helseinformasjon. Slike nummer kan enkelt brukes som nøkkel til å kople sammen registre.

Amerikanerne vil altså ikke kunne reservere seg mot dataregistrering av helseopplysninger, og heller ikke mot at opplysningene gjøres tilgjengelige fra landsomfattende databaser. Ifølge ACLU vil de heller ikke varsles verken før eller etter at opplysningene er brukt. I pressemeldingen stempler den samme Haines dette forholdet som "storebror på sitt verste".

- Vi stiller oss tvilende til regjeringens påstand om at (FBI) ikke har misbrukt sin tilgang til slike registre, understreker Haines. - Det er bare å se på vår regjeringens triste historie med ulovlig offentliggjøring av opplysninger av uskyldige personer, fra Hoovers FBI til Watergate til Filegate, for å begripe at denne delen av forslaget burde forurolige alle amerikanere.

Haines og ACLU mener at personvern er en grunnleggende rettighet som ikke kan bortreguleres av en overivrig regjering. Kampanjen Take Back Your Data! drives gjennom ACLUs nettsted for å trekke flere inn i kampen for personvernet. Foreningen varsler at det i løpet av høsten vil offentliggjøre egne utkast til personvernlovgivning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.