BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA forbereder omfattende mobilauksjoner

Tirsdag går en av de mest omfattende auksjoner av amerikanske mobil-lisenser av stabelen der 422 frekvensblokker for ulike områder i USA skal selges, trolig for minst 15 milliarder dollar eller nær 140 milliarder kroner.

Frode Eriksen
11. des. 2000 - 04:21

Frekvensene gjelder både for tredje generasjons mobiltelefoni og eksisterende mobiltelefoni og kan derfor ikke direkte sammenlignes med UMTS-auksjonene i Europa tidligere i år. Likevel er det ventet at denne auksjonen skal innbringe mer til den amerikanske statskassen enn tilsvarende auksjoner tidligere har gitt.

For tilsammen har de 30 siste frekvensauksjonene i USA gitt 25 milliarder kroner, mens man nå venter å få inn 15 milliarder dollar fra den kommende auksjon neste tirsdag. Auksjonen omfatter i alt 422 frekvensblokker som dekker 195 ulike amerikanske regioner. Det er den amerikanske telemyndigheten, FCC(Federal Communications Commission), som står for frekvenssalget. Leder i FCC, William E. Kennard, sammenligner frekvensene med et utvalg strandtomter som legges ut i markedet.

15 prosent av frekvensene som auksjoneres ut nå er også solgt tidligere, men siden kjøperen Nextwave, som opprinnelig kjøpte frekvensene i 1997 ikke har kunnet betale for frekvensene er de nå satt opp igjen på auksjonskartet. Nextwave kjøpte frekvenser for 30 milliarder kroner og klarte lenge å forsvare frekvensrettighetene ved hjelp av advokater, men måtte til slutt gi opp for FCC.

De største markedene i USA, i hovedsak knyttet til storbyer, er naturlig nok de mest ettertraktede. Både Nextel og Voicestream Wireless forventes å legge 151 millioner dollar på bordet for sine lisenser, mens Verizon og Sprint forventes å by for 131 og 70 millioner dollar.

Voicestream byr med Deutsche Telekom i ryggen, mens AT&T vil by med japanske NTT DoCoMo som nyslått eier.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.