USA forbereder omfattende mobilauksjoner

Tirsdag går en av de mest omfattende auksjoner av amerikanske mobil-lisenser av stabelen der 422 frekvensblokker for ulike områder i USA skal selges, trolig for minst 15 milliarder dollar eller nær 140 milliarder kroner.

Frekvensene gjelder både for tredje generasjons mobiltelefoni og eksisterende mobiltelefoni og kan derfor ikke direkte sammenlignes med UMTS-auksjonene i Europa tidligere i år. Likevel er det ventet at denne auksjonen skal innbringe mer til den amerikanske statskassen enn tilsvarende auksjoner tidligere har gitt.

For tilsammen har de 30 siste frekvensauksjonene i USA gitt 25 milliarder kroner, mens man nå venter å få inn 15 milliarder dollar fra den kommende auksjon neste tirsdag. Auksjonen omfatter i alt 422 frekvensblokker som dekker 195 ulike amerikanske regioner. Det er den amerikanske telemyndigheten, FCC(Federal Communications Commission), som står for frekvenssalget. Leder i FCC, William E. Kennard, sammenligner frekvensene med et utvalg strandtomter som legges ut i markedet.

15 prosent av frekvensene som auksjoneres ut nå er også solgt tidligere, men siden kjøperen Nextwave, som opprinnelig kjøpte frekvensene i 1997 ikke har kunnet betale for frekvensene er de nå satt opp igjen på auksjonskartet. Nextwave kjøpte frekvenser for 30 milliarder kroner og klarte lenge å forsvare frekvensrettighetene ved hjelp av advokater, men måtte til slutt gi opp for FCC.

De største markedene i USA, i hovedsak knyttet til storbyer, er naturlig nok de mest ettertraktede. Både Nextel og Voicestream Wireless forventes å legge 151 millioner dollar på bordet for sine lisenser, mens Verizon og Sprint forventes å by for 131 og 70 millioner dollar.

Voicestream byr med Deutsche Telekom i ryggen, mens AT&T vil by med japanske NTT DoCoMo som nyslått eier.

Til toppen