BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA først med full telekonkurranse

USA blir det første landet som innfører de nye reglene som ble vedtatt av verdens handelsorganisasjon i februar, som skal sikre full konkurranse på det innenlandske telekommarkedet.

Frode Eriksen
25. nov. 1997 - 11:05

De amerikanske telemyndighetene FCC, skal på sitt møte i dag stemme over om det skal bli enklere for internasjonale telekomselskap å etablere seg i USA, og at det skal bli mulig for ikke-amerikanske satellitter å levere tjenester til USA. Det er ventet at stemmegivningen går i favør av de nye bestemmelsene.

Begge bestemmelsene er en del av frihandelsavtalen som verdens handelsorganisasjon (WTO) vedtok på et møte i Genève i februar i år. I hovedsak går avtalen ut på at medlemsnasjonene åpner sine telemarkeder for internasjonal konkurranse fra 1. januar 1998.

Det er ventet at FCC vil gå inn for de nye reglene, blant annet fordi fire av fem styremedlemmer ble byttet ut tidligere i november.

Bestemmelsene betyr for USA at FCC ikke lenger vil granske utenlandske aktører når de vil etablere seg i USA, slik som British Telecom da selskapet i fjor offentliggjorde at de ville kjøpe MCI. Utenlandske aktører kan eie 100 prosent i mobilselskap med de nye reglene. Dessuten kan utenlandskeide satellitter levere tjenester til USA så lenge de eies av medlemsnasjoner i handelsorganisasjonen.

FCC vil fremdeles beholde retten til å avvise utenlandske selskap om virksomheten er til skade for allmennheten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.