USA frykter russisk kapping av kabler

Marinefartøyer opererer ubehagelig nær sjøkabler for global internett-trafikk.

USA frykter russisk kapping av kabler
Fiendtlig kapping av undervannskabler for kommunikasjon kan få store konsekvenser. På bildet foregår det derimot vedlikehold av en slik kabel. Foto: CEC Adam Winters

Militære ledere i USA advarer nå, mer eller mindre uoffisielt, om en økende russisk marineaktivitet lang ruter hvor det er lagt sjøkabler som overfører internasjonal internettrafikk.

Bekymring

Informasjonen om denne aktiviteten, som primært omfatter ubåter og spionskip, er gradert, men bekreftes til en viss grad også av navngitte offiserer i USAs marine.

– Det ville være til bekymring å høre at noe land klusser med kommunikasjonskabler. Men fordi ubåtoperasjoner er gradert, kan vi ikke diskutere detaljer, sier William Marks, kommandør og talsmann for US Navy, til New York Times.

En ikke navngitt europeisk diplomat sier til den amerikanske avisen at aktivitetsnivået til den russiske marinen er sammenlignbart med det man så under den kalde krigen.

Ifølge New York Times skal dette ha gjort Norge så bekymret at landet har bedt nabolandene om hjelp til å spore russiske ubåter. Det er ikke oppgitt noen kilde for dette.

Les også: - Russiske hackere ville stjele militære e-poster i USA

Også sivile skip

Forskeren Michael Sechrist sier til New York Times at det ikke er nødvendig med krigsskip for å kappe kabler. Det kan like godt gjøres i det skjulte ved å slepe et anker langs bunnen.

Denne formen for kapping skjer stadig vekk, men er sannsynligvis for det meste uhell. Disse skadene kan normalt repareres i løpet av noen dager fordi de skjer i relativt grunne farvann.

Leste du denne? Reketråler sagde over sjøfiber med jernsag

 

Posisjonen til skipet Yantar den 26. oktober 2015. Skipet tilhører den russiske marinen.
Posisjonen til skipet Yantar den 26. oktober 2015. Skipet tilhører den russiske marinen. Bilde: MarineTraffic
 

 

Større dyp

Det som bekymrer det amerikanske forsvarsdepartementet er at russerne ser ut til å se etter sårbarhet på mye større dyp.

I artikkelen nevnes spesifikt et russisk skip, Yantar, som denne skal ha seilet sakte nedover USA østkyst på vei til Cuba. Skipet skal ha fulgt ruten hvor en sentral kabel som går mellom det amerikanske fastlandet og USA base ved Guantánamo Bay.

Russland hevder at Yantar er et forskningsskip som samler inn data om havforhold, men amerikanske myndigheter mener at det dreier seg om et spionskip, utstyrt med blant annet to dypvannsfarkoster og utstyr for kapping av kabler.

Ifølge MarineTraffic befinner skipet seg i skrivende stund seg i Norskehavet utenfor Namsos på vei nordover.

Hydra: Droner fra ubemannet ubåt 

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.