JUSS OG SAMFUNN

USA går foran i kampen mot pengespill på nett

Norske myndigheter nøler med lovverk for å bremse pengespill på nett, men nå er USA i ferd med å gå foran.

4. mai 2006 - 11:43

Eksplosjonene i pengespill er blitt en hodepine - både for myndighetene i Norge og alle andre land. Her i Norge konkurrerer de utenlandske pengespill-nettstedene med de norske og reduserer dermed utbetalingene til veldedige formål. Nettgambling er bidrar i tillegg til skatteundragelse.

En rekke land arbeider derfor med å bremse eller stoppe pengespill på nettet. Her i Norge har bankene fått et problem. For en lov fra 1903 gjør det forbudt å inndrive spillegjeld. Nylig måtte DnB Nor ettergi spillegjelde en kunde hadde bygget opp med sitt Visa-kort.

Kulturdepartementet varslet i statsbudsjettet at man skal utrede lovverket og se på hva man kan gjøre. Men avdelingdirektør for jurdiske seksjon i Kulturdepartementet, Eivind Tesaker, vil ikke røpe hva departementet vurderer av virkemidler da digi.no ringte.

Han vil heller ikke si noe når utredningen og eventuelle innstramminger kan komme.

Men jobben med å bremse pengespill på nett kan med et slag bli mye enklere. For går et lovforslag igjennom i USA, vil det bli mye lettere for små land som Norge å følge etter.

Og lovforslaget vil ramme nettspill-bransjen tungt, for det angriper bransjen ved roten. Forslaget, som nå har gått igjennom en underkomitee i Kongressen, underhuset i det amerikanske stortinget.

Der ble demokrater og republikanere enig om et lovverk som vil gjøre det ulovlig for både kredittkortselskaper, banker og andre finansinstutisjoner å overføre penger til nettspillsteder. Forslaget identifiserer 2300 amerikanske nettsider med pengespill og vil gjøre dem ulovlige. Går forslaget igjennom, vil det altså bli svært vanskelig å betale inn penger til de 2300 nettsidene.

Fordi man rammer finansinstutisjonene, vil lovverket også kunne bremse eller kvele nettpengespill basert på servere i skatteparadisene.

Men det kan være langt frem selv om det viser seg å være fullt flertall i kongressen og etterhvert senatet. Kalenderen til de amerikanske politikerne er full langt fremover og nesten avstemning for loven vil først kunne komme opp til høsten, skriver Reuters.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.