JUSS OG SAMFUNN

USA går til sak mot Oracle

Påstår millioner i overprising. Saken sier litt om hvordan varslere kan vernes i USA.

18. juni 2010 - 08:49

USAs justisdepartement har sluttet seg til et søksmål mot Oracle, og krever IT-selskapet for flere titalls millioner dollar.

Søksmålet gjelder påstått overprising og innsynsnekt i strid med inngått avtale. Den gjelder forhold i årene 1998 til 2006.

Søksmålet som justisdepartementet har sluttet seg til, ble opprinnelig anlagt i 2007 av en tidligere Oracle-ansatt, Paul Frascella. Det har hittil ikke vært offentlig kjent, fordi den er levert med henvisning til en egen lov, False Claims Act, der en privatperson kan saksøke på vegne av offentlig myndigheter, under forutsetning av at søksmålet forblir hemmelig til myndighetene har satt seg inn i forholdene og tatt stilling til søksmålet.

False Claims Act kan betraktes som en varslerordning for offentlig sektor. Private som tar initiativ til søksmål som det offentlige siden slutter seg til, har krav på en andel av erstatningssummen dersom søksmålet fører fram. Ifølge Techweb har Frascella bedt om 25 prosent av en eventuell erstatningssum.

Man kan våge følgende påstand: Hadde Norge hatt en tilsvarende ordning, ville Per-Yngve Monsen kanskje blitt beskyttet under etterforskningen av Siemens' overprising av Forsvaret, og også blitt millionær.

Detaljer rundt selve saksforholdet mellom Oracle og USAs justisdepartement vil først avdekkes når departementet leverer en utfyllende klage. Det kan antakelig skje i august. Da vil Oracle ha 30 dager på seg til å svare.

Grovt sett påstår søksmålet at Oracle i årene 1998 til 2006 hadde en avtale med de føderale myndighetenes felles innkjøpskontor, General Services Administration (GSA), om at departementer og forvaltningsorganer skulle ha tilgang til de samme rabattene som Oracles beste kunder i det private, de såkalte «most favored customers». Etter avtalen skulle GSA gis innsyn i rabattene til disse rabattene.

Ifølge søksmålet har Oracle ikke gitt GSA det nødvendige innsynet, og heller ikke innrømmet justisdepartementet eller andre kunder i det offentlige de rabattene de skulle hatt.

Ifølge Wall Street Journal er søksmål under False Claims Act ikke uvanlige. I 2006 gikk Oracle med på å betale 98,5 millioner dollar for å avslutte en tilsvarende sak mot PeopleSoft. Oracle kjøpte PeopleSoft i 2004.

Oracle har ikke kommentert saken i amerikanske medier.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.