JUSS OG SAMFUNN

USA gir Internett mer selvstyre

En ny treårsavtale mellom Icann og USAs regjering er et skritt mot mer selvstyre for Internett.

2. okt. 2006 - 07:46

Icann, den private, ideelle organisasjonen som har ansvaret for domenenavnsystemet (DNS) på Internett, og for driften av nettets tretten såkalte rotservere, sier de har tatt et «dramatisk skritt» mot full uavhengighet fra USAs regjering.

Icann har de siste årene vært utsatt for kritikk, dels for mangel på åpenhet, dels for at organisasjonen drives etter en avtale med USAs handelsdepartement, som gir den amerikanske regjeringen makt. På FNs toppmøte om informasjonssamfunnet i november i fjor, ble det reist krav om at Icann må frigjøres fra USA og underlegges et eget FN-organ. Her ble det avtalt et kompromiss som gir USA fortsatt formell kontroll, mot at Icann mottar råd fra et internasjonalt «Internet Governance Forum».

    Les også:

Ifølge en pressemelding fra Icann, ble det lørdag undertegnet en treårsavtale mellom dem og USAs handelsdepartement som tar sikte på å avvikle departementets oppgaver i Icann, slik at USAs myndigheter får samme type forhold til organisasjonen som andre regjeringer.

Den nye avtalen ble undertegnet dagen før utløpet av den nåværende avtalen, 30. september.

Ifølge Icann spesifiserer avtalen at det heretter skal være opptil organisasjonen selv å planlegge og gjennomføre arbeidsoppgaver. Hittil er arbeidsoppgaver pålagt organisasjonen av amerikanske myndigheter.

Den tidligere ordningen med halvårlige rapporter fra Icann til USAs handelsdepartement bortfaller. I stedet skal Icann levere årsrapporter rettet til hele internettfellesskapet. Forholdet til departementet ordnes gjennom jevnlige møter med Icann-ledelsen.

Formålet med disse møtene skal være å sikre at Icann, når avtalen utløper 30. september 2009, skal være i stand til å fungere fullt ut tilfredsstillende på egen hånd. Avtalen sier at det om halvannet år skal foretas en gjennomgang: Dersom alt er tilfredsstillende på det tidspunktet, kan Icann allerede da gis full uavhengighet.

Avtalen er underskrevet av toppsjefen i Icann, australieren Paul Twomey, og departementets viseminister for kommunikasjon og informasjon, John Kneuer.

Twomey sier i en kommentar at avtalen er et avgjørende skritt mot full uavhengighet for Icann. Kneuer sier at målet er å gjøre om Icann fra en delvis offentlig til en fullt ut privat organisasjon.

Icanns styreformann, Vint Cerf, sier avtalen er et avgjørende framskritt, og at Icann per i dag ennå ikke er i stand til å fungere fullt ut tilfredsstillende på egen hånd.

I avtalen heter det at departementet skal overse en utvikling i Icann mot større åpenhet og innsyn i avgjørelsesprosesser. Hvilke konkrete tiltak dette gjenspeiler, er ikke kjent.

Hele avtalen er publisert på Icanns nettsted: Joint Project Agreement Between the US Department of Commerce and the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.