USA har brukt kybervåpen

- Det fungerte etter hensikten, sier tidligere NSA-direktør.

Mike McConnel bekrefter at USA har benyttet kybervåpen. Og at det fungerte. McConnel er tidligere direktør i NSA, en stilling han forlot i 2009.
Mike McConnel bekrefter at USA har benyttet kybervåpen. Og at det fungerte. McConnel er tidligere direktør i NSA, en stilling han forlot i 2009.
27. jan. 2012 - 11:06

Eksemplene på avanserte krigslignende hendelser, utført med dataangrep, har blitt ganske mange og har de siste årene vært omtalt gjentatte ganger på digi.no. Det mest kjente tilfellet er ormen Stuxnet som målrettet gjorde stor skade på Irans program for anriking av uran.

Selv Norge har bekreftet at andre nasjonalstaters etterretningstjenester har angrepet og infiltrert våre hemmelige, operative militære datasystemer. Episoden skjedde i Afghanistan i 2008.

Bekrefter kybervåpen

At supermaktene har utviklet kybervåpen burde derfor ikke komme som en overraskelse. Likevel vekker det oppsikt at en eks-sjef i det amerikanske etterretningsorganet NSA (National Security Agence) nå bekrefter dette.

Forhenværende NSA-direktør Mike McConnell sier i et intervju med Reuters at USA har utviklet offensive våpen til bruk i kyberdomenet.

Har de brukt kybervåpen? - Ja, svarer han bekreftende. Likeledes svarer den tidligere spionsjefen bekreftende på spørsmål om angrepet fungerte etter hensikten.

- Ja, lyder det knappe svaret.

Han vokter seg vel for å avsløre noen detaljer om hendelsen. Det kan være nærliggende å anta at han sikter til utviklingen av nettopp Stuxnet.

- Har vi mulighet til å angripe, manipulere eller ødelegge. Klart det. Men hvis du gjør det, hva er da konsekvensene? Det er spørsmålet, sier Mike McConnell til Reuters.

En israelsk hærsjef har tidligere tatt på seg æren for dataormen som rammet atomanlegget i Natanz. USA har også vært knyttet til episoden, og den amerikanske forsvarsledelsen har ikke avvist en slik befatning.

McConnell er nå storleverandør av rådgivning til USAs forsvarsdepartement, ifølge Ars Technica. Han er visestyreleder i konsulentselskapet Booz Allen Hamilton, som tilbyr tjenester som hjelper både privat næringsliv og myndigheter utvikle forsvar mot nettverkspenetasjon og digital spionasje.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.