SIKKERHET

USA har ikke påvist hacking av valgsystemer

Amerikanske myndigheter har ikke oppdaget tilfeller hvor valgsystemer ble hacket av utenlandske aktører i forbindelse med mellomvalget.

USAs minister for innenlands sikkerhet, Kirstjen Nielsen, foran en mur som nylig er blitt forsterket ved grensa til Mexico.
USAs minister for innenlands sikkerhet, Kirstjen Nielsen, foran en mur som nylig er blitt forsterket ved grensa til Mexico. Foto: Gregory Bull / AP / NTB scanpix
8. nov. 2018 - 09:46

Riktignok er det blitt innrapportert en rekke «potensielle cyberhendelser», ifølge USAs departement for innenlandsk sikkerhet. Men hendelsene skal ikke har resultert i vellykkede dataangrep.

USAs minister for innenlands sikkerhet, Kirstjen Nielsen, understreker samtidig at utenlandske aktører tidligere har vist at de både har vilje og evne til å prøve å påvirke amerikanske valg.

Under en pressekonferanse onsdag hadde hun ikke noen forklaring på hvorfor det ikke har vært mer omfattende dataangrep mot valgsystemene i år. Én mulig forklaring er at etterretningsorganisasjoner i land med dårlig forhold til USA er mer opptatt av det neste presidentvalget i 2020.

– Vi tror «storfisken» for våre motstandere er 2020, sier Chris Krebs, som leder avdelingen for cybersikkerhet i Nielsens departement.

Både Russland og flere andre land mistenkes for å forsøke å påvirke amerikanske valg ved å spre falske nyheter og annen propaganda på internett.

Det er likevel ikke oppdaget mange omfattende forsøk på å hacke selve valgsystemene. Amerikanske myndigheter har de siste årene iverksatt en rekke tiltak for å gjøre valgautomater og andre deler av systemene sikrere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.