JUSS OG SAMFUNN

USA henger ut Kinas største nettjenester

Oppført på offisiell liste over «beryktede markeder» og helere.

1. mars 2011 - 09:21

Hvert år publiserer kontoret til USAs minister for handel med utlandet – Office of the US Trade Representative – en oversikt over nettsteder og fysiske markeder der det drives storstilt heleri, i form av salg eller distribusjon av piratkopierte eller andre typer ulovlige varer.

I tidligere år har denne listen kommet i slutten av april, i forbindelse med en rapport om globale brudd på opphavsrett. I år innføres en ny praksis, der listen publiseres i slutten av februar: Special Review of Notorious Markets (pdf, 5 sider).

Poenget med listen er å framheve «noen av de mest prominente eksemplene på beryktede markeder» i forskjellige kategorier. Siden listens opphav er ministeren for handel med utlandet er det, naturlig nok, bare utenlandske nettsteder og fysiske markeder på listen.

– USA oppfordrer ansvarlige myndigheter til å intensivere kampen mot piratkopiering og brudd på opphavsrett i disse og liknende markeder, og til å bruke informasjon i denne listen til å iverksette juridiske tiltak der dette er hensiktsmessig, heter det i dokumentet.

Flere av de mest populære nettstedene i Kina henges ut som verstinger.

Baidu, Kinas mest besøkte nettsted, og at av verdens ti største nettsteder, anklages for «dyplenking» til ulovlig materiale.

E-handelsportalen Taobao, med tjenester for salg til både forbrukere og bedrifter, henges ut for salg av ulovlige sigaretter, klær, industrivarer, legemidler og idrettsutstyr. Taobao er blant Kinas fem største, og verdens femten største, nettsteder.

– Det må anerkjennes at Taobao gjør betydelige framskritt i å avverge salg av ulovlige varer gjennom nettstedet. Samtidig er det langt igjen før problemene er løst, heter det i rapporten.

Innen kategorien «ulovlig nett-tv» er det kinesiske TV Ants som henges ut. Denne tjenesten krever nedlasting av en gratis applikasjon for Windows-pc-er. Denne TV Ants-applikasjonen er i skrivende stund forsynt med annonser for Dell. Innebærer det at Dell undergraver all verdens kringkasteres opphavsrett?

I kategorien «programvare for smarte mobiler» henges 91.com ut fordi de gjør «apps» tilgjengelig uten å betale opphavsrettshaverne. 91.com skal være ansvarlig for mer enn halvparten av alle nedlastede mobile apps i Kina.

Av fysiske markeder for ulovlige varer nevnes flere markeder og varehus i Kina og andre land i Europa, Asia og Latin-Amerika. I Kina advares det mot disse:

  • China Small Commodities Market i Yiwu beskrives som et senter for grossisthandel I ulovelige varer.
  • Ladies Market i Mongkok i Hongkong holder til et turiststrøk og har vært gjenstand for razziaer fra tollmyndighetene i territoriet.
  • Luowu Market i Shenzhen: Her selges ulovlige varer i en jungel av skilter som advarer mot piratkopiering.
  • PC Malls er en kinesisk kjede som konsekvent selger pc-er med ulovlig operativsystem og annen programvare.
  • Silk Market i Beijing beskrives som et «særdeles prominent eksempel på piratkopiering av forbruker- og industrivarer som er typisk for mange detalj- og grossistmarkeder gjennom hele Kina.
Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.