USA holder igjen IT Factory-sjefen

Anmeldt for grovt bedrageri og meldte seg i USA.

USA holder igjen IT Factory-sjefen

Anmeldt for grovt bedrageri og meldte seg i USA.

Stein Bagger, den norskfødte direktøren i det skandale- og konkursrammede danske selskapet IT Factory, kommer likevel ikke til Danmark tirsdag.

Den etterlyste 41-åringen meldte seg lørdag for politiet i Los Angeles, og amerikanske myndigheter har besluttet at utleveringen til Danmark først kan finne sted om én til to uker.

- I dag morges regnet vi med at han ville ankomme i løpet av et par døgn, men nå har vi fått vite noe annet. Det må vi bare ta til etterretning og i mellomtiden fortsetter vi med etterforskningen, sier politiinspektør Jesper Friedrichen.

Dansk politi vet ikke hvorfor USA har besluttet å utsette utleveringen av Stein Bagger, men Friedrichen tror amerikanerne ønsker å gå den etterlyste 41-åringen nærmere etter i sømmene før de gir slipp på ham.

- Det amerikanske justisdepartementet og immigrasjonsmyndighetene vil være helt sikre på at de gjør det riktige. Det er alt vi vet på det nåværende tidspunkt, sier Jesper Friedrichen.

Baggers danske advokat vet heller ikke hvorfor utleveringen er utsatt.

- Jeg tar kontakt med påtalemyndigheten i morgen for å høre hva de har å si. Dersom amerikanske myndigheter sier at det er slik, så er det slik. Da må jeg ta stilling til hva jeg skal gjøre, sier Jesper Halgaard Madsen.

Stein Bagger ble i forrige uke siktet for grovt bedrageri og dokumentfalsk av særlig grov karakter. Han har vært etterlyst av Interpol i 187 land og ble sist sett i Dubai 27. november, før han plutselig dukket opp på en politistasjon i Los Angeles.

Bagger hevder selv at han i fire år har vært utsatt for utpressing og trusler mot familien.

- Dette tvang ham til økonomisk kriminalitet. Til tross for dette har han prøvd å være et skikkelig menneske, og betale alle i tide, skriver familien på sin hjemmeside.

Kolleger og venner av Bagger kjenner ikke til de angivelige truslene, og dansk politi fester liten tillit til den etterlyste 41-åringens påstand.

Selskapet IT Factory har tidligere meldt om en voldsom vekst, og ifølge regnskapene økte bruttoomsetningen fra 336 millioner kroner i 2006 til 845 millioner i 2007.

For en knapp uke siden var eventyret over. Da opplyste styreformann Asger Jensby at det var begått bedrageri for minst 500 millioner danske kroner, og at direktør Stein Bagger var forsvunnet.

- Mine siste handlinger som styreformann i IT Factory har vært å anmelde Bagger til politiet og å begjære selskapet konkurs, sa Jensby på en pressekonferanse i København i forrige uke. (©NTB)

    Les også:

Til toppen