TELEKOM

USA imponert over norsk app mot oljesøl

Det finnes ikke maken i hele verden.

Nettbrett og mobil erstatter penn, papir og løse kart under kartlegging av akutt forurensning langs kysten.
Nettbrett og mobil erstatter penn, papir og løse kart under kartlegging av akutt forurensning langs kysten. Bilde: Kystverket
28. mai 2015 - 07:41

Kystverket har snekret et nytt verktøy med kallenavnet "Strand-app" for å kartlegge oljesøl og koordinere opprydding.

Den erstatter penn og papir og en responstid på flere timer. I stedet skal man få nær sanntidsinformasjon om hvor det er behov for lenser og mannskap - så lenge det er mobildekning, vel og merke.

Løsningen skal være den mest avanserte i sitt slag, og det amerikanske kystverket er imponert over funksjonene.

Les også: Norsk leteselskap kjøper 5 petaflops superdatamaskin

Full City

Ideen kom som en følge av erfaringer fra tidligere større hendelser med akutt forurensning. Da Full City forliste i 2009, ble kartløsningen Kystinfo tatt i bruk. Den ga mulighet for å digitalisere og rapportere på en bedre måte, og samarbeid og kommunikasjon gikk lettere.

– Utfordringen var at den ikke var tilrettelagt for en feltløsning. Vi gjorde fortsatt notater på papir, i beste fall på kvelden. Det oppstod en forsinkelse mellom hva som ble observert i felt og det som ble lagt inn i løsningen. I tillegg fikk vi ikke nøyaktig registrering, men fikk et grovt overblikk i opprensingsarbeidet, sier Slotta.

Se også denne: Bildeserie fra ny teknologi mot oljesøl

Lavere pris

Den nye løsningen utvikles av Avinet, som danket ut Geodata innenfor rammeavtalene de to har med Kystverket.

– Prosjektet beløper seg til rundt to millioner kroner, og jeg mener vi får mye for pengene, sier prosjektleder Simen Slotta, som leder Geodatatjenesten i Kystverket.

Avinet har utviklet den nye løsningen primært med basis i open source-komponenter, mens tilbudt løsning fra Geodata ville blitt utviklet med basis i ESRI-komponenter.

– Begge leverte meget gode løsningsforslag, men Avinet fikk oppdraget da de lå lavest i pris, sier Slotta.

Snapping

Den nye løsningen består av to hovedkomponenter - en webkartløsning og en android app.

Den android-baserte applikasjon kobler posisjon med kart over kystlinjen, kalt kystkonturen.

Slik såkalt "snapping" av to datakilder er det nye som gjør denne løsningen spesiell, ifølge Slotta.

– Når mannskap observerer oljesøl, aktiverer han eller hun geometri-funksjonen i appen på mobilen eller nettbrettet. Det innebærer at gps-posisjonen blir sporet fortløpende, og geometrien som da etableres, snappes med kystkonturen, forklarer prosjektlederen.

Annen informasjon om forurensningen beskrives i et eget elektronisk skjema, i tillegg til bilder og video. Alt lastes opp til en server og blir tilgjengelig for de som koordinerer opprenskingsarbeidet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Les også: Analyseverktøy skal avsløre kollisjonsfare

Prosjektleder Simen Slotta (t.h.) tester Strand-appen. I september skal den prøves ut i en større beredskapsøvelse. <i>Bilde: Kystverket</i>
Prosjektleder Simen Slotta (t.h.) tester Strand-appen. I september skal den prøves ut i en større beredskapsøvelse. Bilde: Kystverket

Båndbredde

– Er løsningen avhengig av mobildekning med solid båndbredde?

– Ja og nei. Du bør ha 3G eller bedre for å overføre data. Men den virker også offline, slik at all data blir bearbeidet og satt på vent til du får mobildekning, sier Slotta.

Strand-appen utvikles i samarbeid med Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO), som tar halve regningen.

I tillegg til Nofo og Kystverket, vil relevant personell fra Interkommunale utvalg mot akutt forurensning (IUA) få opplæring under større aksjoner.

– Langt bedre verktøy

– Jeg var med på ryddearbeidet etter Full City-forliset. Det fungerte jo med penn, papir og løse kart, men det var en tidkrevende jobb å samle all informasjonen i etterkant. Og det var ikke lett å angi helt presis hvor hvert bilde hørte hjemme, forteller rådgiver Jan Kristoffersen ved IUA Telemark.

Han har vært med på å teste Strand-appen.

– Med den nye løsningen aktiveres gps-en umiddelbart, og du har kontroll på hvor bildene blir tatt. Du sparer tid og får langt mer korrekt informasjon om forurensningen. En mulig svakhet kan være batterikapasiteten på mobil eller nettbrett, men her finnes det jo muligheter for reservestrøm, sier han til digi.no

Mer om nettbrett: Resetting av Android sletter ikke alle data

Dette var verktøyene som ble brukt til å kartlegge utslipp fra lasteskipet Full City i 2009. Testerne av den nye Strand-appen har bare lovord å komme med. <i>Bilde: IUA Telemark</i>
Dette var verktøyene som ble brukt til å kartlegge utslipp fra lasteskipet Full City i 2009. Testerne av den nye Strand-appen har bare lovord å komme med. Bilde: IUA Telemark

Lærer USA

Før arbeidet startet, sjekket Kystverket verden rundt på jakt etter eksisterende løsninger.

– Vi så jo ikke noe poeng i å finne opp hjulet på nytt. Det var imidlertid ingen løsninger som var så avansert, med kobling av posisjon og detaljerte kartdata, sier Slotta til digi.no.

Og resultatene så langt høster lovord. I fjor høst inngikk Kystverket og søsterorganisasjonen US Coast Guards et samarbeid om oljevernberedskap, og amerikanerne oppdaget at de hadde ting å lære av det lille landet i øst.

– Det viste seg at Kystverket har kommet lengst digitalt i forhold til utvikling av en slik beredskapsløsning, sier beredskapsdirektør Johan Marius Ly.

Planen er å ta i bruk strand-appen i en større beredskapsøvelse i september.

Les også: Nå skal smarte systemer for alvor inn i norsk transport

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.