JUSS OG SAMFUNN

USA kan stemme mot Open XML i ISO

USAs ISO-komite krever endringer i Open XML før den eventuelt støtter Microsoft-formatet.

13. aug. 2007 - 14:32

Det går mot endelig avstemming i flere lands ISO-komiteer om hvorvidt de vil gå inn for at det internasjonale standardiseringsorganet erkjenner det opprinnelige Microsoft-formatet Office Open XML (kalt OOXML eller Open XML) som internasjonal standard. Formelt sett er det Ecma International som foreslår at Open XML gjøres til ISO-standard, på linje med det konkurrerende formatet ODF (Open Document Format) som Oasis står bak.

Før helgen var det en prøveavstemming i USAs ISO-komite, kjent som International Committee for Information Technology Standards (INCITS). Der manglet det én stemme på at Open XML ble godkjent.

Alle INCITSs 16 representanter deltok i prøveavstemmingen. Resultatet ble åtte for, sju mot og én avholdende. Siden vedtektene krever minst ni stemmer for, led Open XML nederlag.

Den endelige avstemmingen i INCITS må avholdes innen 2. september, som er fristen ISO har satt for de forskjellige nasjonale komiteene til å meddele sin avgjørelse.

De åtte som stemte for Open XML var selskapene Apple, EMC, HP, Intel, Microsoft og Sony, samt bransjeorganisasjonen EIA (Electronics Industry Alliance) og departementet for innenrikssikkerhet (Homeland Security).

De sju som stemte mot å gjøre Open XML til ISO-standard var selskapene Farance Incorporated, IBM, Lexmark og Oracle, USAs forsvarsdepartement, samt standardiseringsorganisasjonene GS1 US og NIST (National Institute of Standards and Technology, underlagt USAs handelsdepartement).

Standardiseringsorganisasjonen IEEE avholdt seg fra å stemme, og viste til intern uenighet.

En nærmere gransking av nei-stemmene viser at flere av dem ikke inneholder et entydig nei, men er formulert som «betinget ja» («conditional approval»). Det gjelder blant annet NIST, Oracle, USAs forsvarsdepartement og Farance.

I henhold til ISOs regler må «betinget ja» tolkes som «nei» i avstemminger.

I NISTs begrunnelse for å stemme «betinget ja») heter det blant annet: «NIST tror ODF og OOXML kan sameksistere som internasjonale standarder… [vi] vil støtte [OOXML] så snart våre tekniske innvendinger er tatt hensyn til.»

Oracle og USAs forsvarsdepartement har tilsvarende uttalelser: De vil støtte Open XML som ISO-standard når spesifikasjonene endres i tråd med innvendingene som er fremmet i løpet av godkjenningsprosessen.

USAs forsvarsdepartement mener blant annet at Open XML-spesifikasjonen per i dag åpner for usikker bruk av binær kode i dokumenter, at dokumentasjonen er utilstrekkelig, og at spesifikasjonen overlapper eldre proprietære formater slik at det kan reises tvil om hvor åpen standarden egentlig er.

Det er lite sannsynlig at Microsoft og andre Open XML rekker å imøtekomme disse innvendingene innen begynnelsen av september.

Følgelig kan man vente at Open XML ikke blir en ISO-standard med det første. På den andre siden kan en revidert spesifikasjon på et seinere tidspunkt få USAs – og kanskje også andre lands – ISO-komite til å ombestemme seg og avgi et tilstrekkelig antall positive stemmer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.