USA løsner grepet om internett

Myndighetene skal gi fra seg kontrollen over DNS.

USA løsner grepet om internett
Den amerikanske regjeringen vil gi fra seg det ansvaret som øverste forvalter av domenenavnsystemet (DNS). Bilde: PantherMedia / Philippe Ramakers

Den amerikanske regjeringen kunngjorde fredag at den er klar til å overlate forvaltningen sentrale, tekniske internett-funksjoner til de globale internett-fellesskapet. Dette inkluderer blant annet den koordinerende rollen amerikanske National Telecommunications and Information Administration har over Domain Name System (DNS), inkludert den prosessuelle rollen ved administrasjon av alle toppnivådomenene.

I praksis er det likevel ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Number) som har hatt utført både DNS-funksjonene og rollen som Internet Assigned Numbers Authority (IANA). ICANN ble etablert i 1998 som følge av den den amerikanske regjeringen plan om privatisering av disse funksjonene, men ifølge Financial Times ble arbeidet stoppet som følge av en politisk «klimaendring» i etterkant av terrorangrepet den 11. september 2001.

Med kunngjøringen fredag anses prosessen å ha kommet inn på det tidligere sporet igjen, hvor det overlate NTIAs rolle til en privat og global ledelse, regnes som den avsluttende fasen. NTIA er underlagt det amerikanske handelsdepartementet.

Prosess

Nå er det ikke slik at denne overgangen vil skje over natten. I første omgang skal man finne ut hvordan det kan gjøres. Til Bloomberg sier Lawrence Strickling, administrator for NTIA, at den amerikanske regjeringen ikke vil godta et forslag hvor NTIAs rolle overtas av en regjering eller en mellomstatlig organisasjon.

Regjeringen har bedt ICANN innkalle verdenssamfunnet for å utvikle overgangsprosessen fra den amerikanske forvaltning til en global, konsensusdrevet mekanisme.

– Vi inviterer regjeringer, den private sektoren, det sivile samfunnet og andre internettorganisasjoner fra hele verden til å bli med oss i å utvikle denne overgangsprosessen, sier Fadi Chehadé, president og CEO i ICANN, i en pressemelding.

– Alle interessenter fortjener en stemme som likeverdige partnere i administrasjonen og ledelsen av denne globale ressursen.

Ifølge ICANN vil ikke rollene til de tekniske internett-organisasjonene bli endret, Dette inkluderer ICANNs egen rolle som administrator over systemet for unike internett-identifikatorer.

– Internetts Unique Identifier-funksjoner er ikke synlige for de flere internettbrukere, men de spiller en kritisk rulle i det å opprettholde et enkelt, globalt, forent og interoperatibelt internett, skriver ICANN.

Møte

Det første store møtet om overgangsprosessen vil være ICANN's 49th Public Meeting, som arrangeres i Singapore den 23. til 27. mars.

Ifølge Chehadé vil det ta noe tid på innhente alle de nødvendige innspillene. Men han lover at innen ICANNs kontrakt med den amerikanske regjeringen forfaller i september neste år, skal det foreligge en klart definert prosess for global forvaltning av ICANNs utførelse av de tekniske funksjonene.

Blant interessentene som vil være en del av dette fellesskapet er aktører som Internet Engineering Task Force (IETF), Internet Architecture Board (IAB), Internet Society (ISOC) og de regionale internett-registrene.

Avgjørelsen til den amerikanske regjeringen kommer etter betydelig press fra omverdenen, blant annet EU.

– Det er ingen tvil om at avsløringene til Edward Snowden har stimulert dialogen. Jeg har deltatt under et par av foredragene om sikkerhetsrisikoer under World Economic Forum. Jeg så at toppsjef etter toppsjef i selskaper som General Electrics var oppriktig bekymret over tillitsfaktoren på internett. Dessuten hadde vi Target-situasjonen. Tilliten i økosystemet fått noen sprekker, sier Chehadé til CNET News.

    Les også:

Les mer om: