BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA mot at Sun fremmer Java for ISO

Det pågår nå en avstemming blant 27 nasjonale ISO-komiteer for å avgjøre om Sun skal få anledning til å presentere Java som en formell standard.

Eirik Rossen
29. okt. 1997 - 18:13

Avstemmingen pågår per brev. De nasjonale ISO-komiteene (International Standards Organization) har frist til 11. november med å sende inn sin stemme. Resultatet skal offentliggjøres fredag 14. november, amerikansk tid.

- Sun er det første kommersielle firma som søker om å få legge fram en teknologi etter en ny prosedyre vedtatt av ISO, sier Helge Bukkvold i Sun Norge. - Det nye ved denne prosedyren er at man slipper å arbeide gjennom en uavhengig organisasjon når man vil at ISO skal ta stilling til standardiseringen av en teknologi.

Hvis Sun vinner avstemmingen, er altså neste skritt minst like viktig: Da er det selve saken - hvorvidt Sun skal gis råderett over Java i ISOs regi - det skal tas stilling til.

Det Sun håper på, er at ISO skal godkjenne Java som standard samtidig som selskapet beholder kontrollen over standarden og varemerket Java. Retten til å bruke Java-logoen knyttes da til hvorvidt et tredjepart Java-produkt etterfølger standarden eller ikke. Den aktuelle striden mellom Sun og Microsoft gjelder retten til å bruke Java-logoen i dagens situasjon, der Java uomtvistelig er Suns produkt og Sun selv definerer "standarden" - uavhengig av alle andre.

- Sun vil ha ISO-godkjenning nettopp for å gjøre Java til en ubestridt formell standard. Skjer det, vil Sun oppleve den samme konkurransesituasjonen på Java-produkter som alle andre leverandører, sier Bukkvold. - Sun kan ikke leve av Java-lisenser, vi er nødt til å utvikle maskin- og programvare som utnytter Java minst like bra som våre konkurrenter.

Ifølge Bukkvold omfatter "Java-standarden" tre komponenter: selve språket, API-ene eller bibliotekene som programmererne skal arbeide ut fra, og Java Virtual Machine - bytekode-tolkeren som sørger for at all Java synes likt og gjør det samme, uavhengig av plattform.

Det som hittil er lekket ut rundt avstemmingen, viser at USA stemmer mot Sun, mens Frankrike, Ungarn, Nederland, Sverige og England har stemt ja.

- Det er 27 land som deltar i avstemmingen, og alle lands stemmer teller likt, forklarer Knut Lindelien som har ansvaret for dette i Norsk Teknologistandardisering (NTS). - Etter reglene skal avstemmingen være hemmelig, men det er ingenting som hindrer enkelteksperter fra å fortelle sitt. I Norge tar vi sikte på å komme fram til et standpunkt tett opptil fristen, det vil si 11. november.

Lindelien sier at ISO arbeider enten ut fra konsensus eller ut fra flertall, dersom motstanden ikke er for stor. Det betyr at USA ikke vil være i stand til å blokkere en avgjørelse til Suns fordel, med mindre flere land støtter dem.

- Det virker ikke som de store amerikanske IT-selskapene helt har skjønt hvordan ISO virker, sier Lindelien. - Det nytter ikke bare å arbeide for sitt syn i USA. Her er japanerne mye flinkere. Et selskap som Canon har stedlige representanter som følger opp kontakten med de nasjonale ISO-komiteen straks det dukker opp noe av interesse for dem.

De andre landene som skal stemme om Sun og Java, er Australia, Belgia, Brasil, Canada, Danmark, Finland, India, Irland, Italia, Japan, Kina, Korea, New Zealand, Romania, Russland, Slovenia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.