USA og Kina forhandler om kyberpakt

Kan blir den første digitale ikke-angrepsavtalen.

USA og Kina forhandler om kyberpakt
Kyberangrep og -sikkerhet er høyt på agendaen når USAs president Barack Obama denne uken tar imot sin kinesiske kollega til møter i Washington. Bilde: Markus Schreiber

USA og Kina er i bilaterale forhandlinger om en digital ikkeangrepspakt, skrev New York Times i helgen.

Dette kan bli den første traktaten som regulerer våpenkontroll i kyberrommet.

De to supermaktene har i flere år utvekslet sterke beskyldninger om omfattende hackerangrep mot hverandre.

Lekkasjer fra de diplomatiske forhandlingene tyder på at avtalen søker å forby bruk av kybervåpen for å lamme motpartens kritiske infrastruktur i fredstid.

Herunder angrep mot kraftstasjoner, bank- og finansinstitusjoner, mobilnett og sykehus, men skriver avisen - i hvert fall ikke i første omgang – noen beskyttelse mot industrispionasje.

Kina har i en årrekke blitt beskyldt for å stå bak datainnbrudd og tyveri av forretningshemmeligheter, noe de benekter. Kineserne hevder på sin side at de selv er ofre for hackerangrep.

Det er uklart hvor konkret ordlyden blir. En høytstående kilde fra den amerikanske forhandlingsdelegasjonen sier til New York Times at avtalen trolig får rundere formuleringer, en slags omfavnelse av etiske retningslinjer som nylig er foreslått av en arbeidsgruppe i FN.

En av prinsippene i dette dokumentet, som kan ende opp som en FN-resolusjon, er at ingen stater skal tillate kyberaktiviteter som angrep mot andre lands kritiske infrastruktur, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Møtes i Det hvite hus

President Barack Obama tar imot den kinesiske presidenten Xi Jinping som ankommer Det hvite hus til et offisielt statsbesøk torsdag. Obama har allerede røpet at en urovekkende økning i alvorlige kyberangrep «antakelig blir en av de viktigste samtaleemnene» under møtet.

Ifølge New York Times er det håp om at de to statsoverhodene vil kunngjøre avtalen i forbindelse med møtene. Forhandlingene skal ha blitt intensivert de siste ukene for å rekke fristen.