– USA overvåket 35 toppolitikere

Britisk avis med ny brannfakkel.

– USA overvåket 35 toppolitikere
NSA skal ha stått bak avlytting av 35 internasjonale topp-politikere. Det hevder den britiske avisen The Guardian i en ny avsløring som skaper storpolitiske bølger. Bilde: NSA

London (NTB): Amerikansk etterretning har overvåket telefonsamtalene til 35 internasjonale ledere, skriver den britiske avisen The Guardian.

Det skapte furore i Tyskland da tidsskriftet Der Spiegel skrev at statsminister Angela Merkels mobiltelefon skal ha blitt overvåket av den amerikanske etterretningstjenesten NSA.

Torsdag viser britiske The Guardian til et hemmeligstemplet dokument fra den amerikanske varsleren Edward Snowden når avisen skriver at amerikanerne også har overvåket telefonsamtalene til en rekke andre topper.

Ingen navn

Ingen av lederne blir navngitt. Numrene skal NSA ha fått fra en tjenestemann i et annet statsorgan, skriver avisen. Snowden-dokumentet er fra 2006 og sier at avlyttingen hadde gitt «lite etterretning å melde».

Merkel ga USA klar beskjed torsdag om at man ikke spionerer på venner. Tilliten må nå gjenoppbygges, sa hun etter å ha ringt Barack Obama for å be om en forklaring.

Spenning
Det hvite hus har ikke svart på The Guardians spørsmål om de siste opplysningene, men heller vist til en uttalelse de ga tidligere torsdag.

– NSA-avsløringene har helt klart skapt spenning i forholdet vårt til noen land, og vi håndterer det gjennom våre diplomatiske kanaler, sa pressekontakt Jay Carney da.

– Dette er svært viktige forhold både økonomisk og for sikkerheten vår, og vil skal jobbe for å opprettholde så tette bånd som mulig, sa han. (©NTB)

Les mer om: