USA på vei mot nytt mobilkaos

Amerikanske mobilselskaper sier nei til UMTS og lanserer nok en gang nye systemer som ikke snakker sammen.

Amerikanske mobilselskaper sier nei til UMTS og lanserer nok en gang nye systemer som ikke snakker sammen.

Store deler av verden kan snakke og sende meldinger til hverandre med GSM-systemet. Slik er det ikke i USA, teknologiens høyborg. Mangelen på standarder og forskjellige teknologier har gjort USA til en mobilsinke.

Nå takker nok amerikanske mobilselskaper høyere makter for at det ikke ble noen auksjon av 3G-lisenser i USA, noe som holdt på å kvele de store europeiske aktørene. Men dette skyldes ikke amerikanske styresmakter eller mobilindustri - årsaken var at de nødvendige frekvensene blant annet ble delt ut til TV-selskaper på 50-tallet.

De amerikanske aktørene kan derfor sitte på gjerdet og følge med hvordan UMTS/3G-lanseringene går i Europa. Enkelte aktører satser likevel - forsiktig, men fra kundens ståsted synes det som at bransjen gjentar samme feil som i forrige runde.

De store selskapene satser ikke på telefoner, men på kort som kan gi PCer trådløst nettverk.

Dette er det mest luktrative markedet, men markedsleder Verizon og konkurrentene Nextel og AT&T Wireless skal bruek tre fullstendig inkompatible systemer.

Verizon Wireless har annonsert at selskapet skal bruke 1 milliard dollar på å rulle ut et system for trådløst nett i 30 prosent av nettet sitt. Selskapet satser på EV-DO, noe som synes å tilsvare hva GPRS/EDGE er for GSM-nettverk. Verizons nett bruker CDMA-teknikk.

Fra før av har den andre store konkurrenten AT&T Wireless bygget et GSM-nett og satset på EDGE. I tillegg kommer en tredje teknologi. Nextel skal bygge ut sitt nett med teknologi fra Lucent-datterselskapet Flarion. Deres "Fast Low-latency Access with Seamless Handoff (FLASH-OFDM)" gir en fart på 1,5 Mbit i sekundet, men kan komme opp i 3 Mbit i sekundet.

Nextel saster ikke vekslepenger - selskapet skal bygge ut for 2 milliarder dollar.

I tillegg kommer den gryende konkurransen fra WLAN (802.11b,a og g) samt IT-bransjen harde satsning på WiMan, arvtageren til WLAN.

Til toppen