JUSS OG SAMFUNN

USA pirat-presset Spania

Presset hardt på å få innført hardere lover mot nettpirater.

Den nå avgåtte spanske statsministeren,  José Luis Rodríguez Zapatero, ble utsatt for et hardt press fra amerikanske myndigheter for å få innført hardere lovgivning mot nettpirater og brudd på opphavsretten på nettet.
Den nå avgåtte spanske statsministeren, José Luis Rodríguez Zapatero, ble utsatt for et hardt press fra amerikanske myndigheter for å få innført hardere lovgivning mot nettpirater og brudd på opphavsretten på nettet. Bilde: Juan Medina/Reuters/Scanpix
9. jan. 2012 - 09:14

Mens debatten om SOPA-lovene går for fult i USA har den spanske avisen El Pais avslørt at amerikanske myndigheter har lagt et betydelig press på Spania over lang tid for å få dem til å innføre hardere lovgivning for å beskytte opphavsretten på nettet.

Lekkede dokumenter den spanske avisen har fått tilgang til viser at USA truet Spania med regelrette hevnaksjoner dersom de ikke innførte nye og tøffere piratlover. I et brev fra den amerikanske ambassadøren Alan Solomont sendte til den nå avgåtte spanske statsministeren José Luis Rodríguez Zapatero og til kulturministeren Ángeles González-Sinde fremgår det at amerikanerne var svært bekymret for at en ny spansk lov om nettopp piratkopiering brukte for lang tid å bli vedtatt.

The Guardian, som omtalte brevet i forrige uke, skriver at den amerikanske ambassadøren kom med skjulte trusler mot Spania og minnet om at landet er på en liste over 28 land, med blant andre Hviterussland, Hellas og Italia, som har en svak beskyttelse av digitale rettighetshavere.

USA truet med at Spania ville bli inkludert over en liste over land med den svakeste beskyttelsen av digital opphavsrett, noe som kan bety at det blir satt opp restriksjoner på handel mellom de to landene.

Spania har lenge jobbet med et lovverk for å hindre piratkopiering av digitalt materiale, og de spanske lovene som er foreslått vedtatt er svært lik som de amerikanske SOPA-lovene, som er i ferd med å bli vedtatt. Dette innebærer at spanske myndigheter kan tvinge nettleverandører til å stenge ned nettsider som har brutt opphavsretten, for eksempel nettsider som gir tilgang til piratkopiert innhold.

Allerede i 2010 publiserte den spanske avisen El Pais dokumenter via Wikileaks som viste at USA har presset spanske myndigheter på opphavsrettsspørsmål. Mye tyder derfor på at USA har bedrevet et langvarig press mot spanske myndigheter for å innføre en tøffere lovgivning innenfor dette området.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.