KARRIERE

USA redd for fallende oppfinnsomhet

Det er ikke bare i Norge man er redd for lite forskning. Nå sliter USA med de samme problemene.

14. okt. 2005 - 09:19

Siden 90-tallet har mange politikere, forskere og andre aktører påpekt at det brukes for lite penger på forskning og utvikling her i Norge. Dette rammer økonomisk vekst og sysselsettingen i Norge.

Det er særlig USA og deres enorme kunnskapsindustri som har vært trukket frem som eksempelet man skal følge, men nå får den amerikanske kongressen en rapport som advarer om de samme problemene i USA.

Både demokratene og republikanerne har bedt om en rapport fra en 20-forsker stort panel fra National Academies. Konklusjonen i rapporten er at USA står i fare for å miste sin "priviligerte posisjon" innen forskning.

Rapporten hevder at Asia og faktisk også Europa har bedret seg sterkt på forskning og utvikling, men uten at dette er blitt så kjent.

Rapporten påpeker at det utdannes nå bare 70.000 ingeniører i året i USA, mot 350.000 i India og 600.000 i Kina. Lønningene i USA er fire ganger høyere enn i Asia.

Rapporten foreslår en massiv oppgiring i form at flere og bedre betalte lærere, flere stipender, flere studieplasser og flere student-visa.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.