USA satser på "slentrende våpen"

USA utvikler en ny type våpen, som slippes over fiendtlig område og venter til det ser en fiende før det begynner å skyte.

USA satser på "slentrende våpen"

USA utvikler en ny type våpen, som slippes over fiendtlig område og venter til det ser en fiende før det begynner å skyte.

Det ubemannede flyet som myrdet terrormistenkte i Yemen for noen uker siden, er bare den første i rekken av en ny type våpen som USA har under utvikling. Felles for disse er at de ikke fyres av med en gang, men venter til de "ser" en fiende. De står gjerne i kontinuerlig kontakt med en kommandosentral som den forer med informasjon og bilder og har avanserte systemer for å gjenkjenne hensiktsmessige mål på egen hånd.

Konseptet er ikke begrenset til fly. Ifølge Associated Press arbeides det med å utvikle en ny type bomber. Når de slippes over fiendtlig område, sprenges de ikke, men faller uskadde på bakken der de prøver å gjemme seg så godt de kan, for eksempel ved å grave seg ned, helt eller delvis. Ulike sensorer lar dem følge med og kjenne igjen det som skjer rundt dem. Når de utløses, er de i form av en rakett som kan styres direkte til mål som nettopp er oppdaget.

Slike våpen skal løse en utfordring som amerikanerne sto overfor i Gulf-krigen i 1991. De greide ikke å ødelegge en eneste utskytingsrampe for Scud-raketter, fordi irakerne var i stand til å flytte dem og kamuflere dem innen USA oppdaget hvor de var. Pepres store områder i Irak med raketter som er i stand til å hjemme seg i ørkenen, vil de være i stand til å tilintetgjøre utskytningsrampene, kanskje til og med før Scud-rakettene blir avfyrt.

Foruten bilder, kan sensorene også overføre lyder, vibrasjoner og hva slags metaller som inngår i kjøretøyer som passerer i nærheten.

Forsvarsbedriften Lockheed Martin Corp har et eget program kalt NetFires som finansieres av DARPA og den amerikanske hæren. Et sentralt element i dette programmet er et våpen kalt LAM for ”loitering attack missile” eller ”slentrende angrepsrakett”.

Denne raketten er fortsatt på forsøksstadiet. Det har en søker basert på en kombinasjon av laser og radar, med et systemet for automatisk målgjenkjenning (”ATR” for ”automatic target recognition”). Den fjernstyres fra en mobil enhet kalt CLU for ”container launch unit”, og er i stand til å fly sakte over et bestemt område i opptil 45 minutter, før den slår over i angrepsmodus når den gjenkjenner et mål. Er du plaget av et pansret kjøretøy som du ikke vet nøyaktig hvor er, sender du en LAM over det aktuelle området, og innstiller det på ”skyt når du ser en tanks”. Har du fått en melding om et bazooka-reir i en skråning, kan du bruke LAM til å lokalisere det, og ”ta det ut”.

Bakgrunnsopplysninger er tilgjengelig fra Lockheed-Martins nettsted ”Missiles and Fire Control” (se lenken til Lockheed Martin ovenfor).

En annen interessant utvikling er at ikke bare fly gjøres ubemannede. Lockheed Martin har framstilt en UGCV ("unmanned ground command vehicle"), i form at et sekshjulet fjernstyrt kjøretøy med en toppfart på 40 kilometer i timen og en rekkevidde på 450 kilometer. Styringssystemet gjør at de kan kjøre over hindringer på opptil én meters høyde. Triller det ned en skråning og havner opp ned, er det i stand til å rette seg opp på egen hånd. Nyttelasten er 150 kilogram og kan bestå av nær sagt hva som helst, ikke bare våpen, sensorer og sambandsutstyr, men også forsyninger.

Til toppen