USA sikrer seg bakdør i Nokia-Siemens-fusjon

USA har tvunget to europeiske selskaper, Nokia og Siemens, til å signere en tvilsom avtale.

Amerikanske myndigheter og EU har gjennom årene gitt seg selv en vetorett i store fusjoner og oppkjøp, for går ikke partene med på kravene, blir de utelukket fra USA eller Europa.

Noen kan være konkurranse-relatert, men i bølgen av fusjoner og oppkjøp som rullet over teleutstyrsbransjen det siste året har amerikanske myndigheter vært bekymret for nasjonal sikkerhet.

Lucent, med gamle Bell Labs, leverer mye sensitiv teknologi til det amerikanske forsvaret og forholdet USA og Frankrike har ikke alltid vært det hjerteligste. Påstander om tyveri og lekkasjer har vært mange.

USA har derfor fått Lucent og Alcatel til å gå med på en såkalt "mitigations"-avtale som kan utløse en deling av selskapet dersom man bryter løfter om sikkerhet og lekkasjer av sensitiv teknologi.

Lucent er et amerikansk selskap, men i tillegg viser det seg nå at USA har tvunget to europeiske selskaper, Nokia og Siemens, til det samme når Nokia nå skal kjøpe teleutstyrsdivisjonen til Siemens, skriver Financial Times.

Det er uklart om amerikanske myndigheter har klare lovlige muligheter til å tvinge to utenlandske selskaper til å inngå slike avtaler, påpeker amerikanske advokater.

Til toppen