USA skal stoppe anonym e-post-reklame

Har du forsøkt å klage til folk som sender deg e-post-reklame og fått klagen i retur? Dette skal det nå bli slutt på.

Stadig flere av oss får fylt postkassene av spam - uønsket reklame. Det amerikanske Senatet og Kongressen godkjenner stadig flere og tøffere lover for å gjøre noe med problemet. Nå har Senatet vedtatt to nye lover.

I utgangpunktet er det vanskelig å vedta en blanko-nei til all spam. Men de to nye lovene skal gjøre det enklere å saksøke og dermed stoppe spammere. De to lovene vil kanskje gjøre at mange Internett-leverandører sier nei til flere spammere.

Den nye loven som Senatet vedtok mandag denne uken, gjør det ulovlig å sende ut en spam uten en fungerende retur-adresse. Dette gjelder både digitalt og analogt. Kunder skal kunne melde tilbake og si nei takk til mer reklame. Går Senatets forslag gjennom i Kongressen, må de som sender ut reklame ha en forhåndsgodkjenning fra sine mottakere. Dette er slik det fungerer i Norge.

Det er ikke den enkelte kunde som skal saksøke - statsadvokatene skal kunne gjøre det på vegne av delstatenes innbyggere, og strafferammen er bøter på opp til 1,5 millioner dollar.

I tillegg blir det forbudt å samle inn epost-adresser fra Internett-sider. Andre får reklame fordi noen de har gitt adressen sin til har solgt den videre. Auksjonstjenesten eBay er eksempelvis også et samlepunkt fordi brukere legger inn sin nettadresse her.

Til toppen