USA sliter med visumsystemet

Halvert kapasitet på grunn av programvareoppdatering.

USA sliter med visumsystemet
Det amerikanske utenriksdepartementet advarer om lengre ventetid på visumutstedelser enn normalt på grunn av databaseproblemer. Bilde: U.S. Department of State's Bureau of Consular Affairs

Mange av dem som reiser til USA, også for kortere opphold, må få utstedt visum før de reiser. Men helt siden den 20. juli har det amerikanske utenriksdepartementet slitt med datasystemene, noe som har gått alvorlig utover kapasiteten for visumutstedelser. I en pressemelding utgitt i går skriver det amerikanske utenriksdepartementet at mellom den 20. og den 28. juli bare ble utstedt 220 000 visa, mens det normalt ville ha blitt behandlet omtrent 425 000 i en denne perioden. Dette har ifølge ført til at personer som har planlagt og bestilt reise til USA, ikke har fått eller vil få sitt visum i tide.

Det opplyses at utstedelse av visa kan bli 10 til 14 dager forsinket, sammenlignet med det som er normalt, fram til systemet har igjen har kommet i full drift og køen av visumsøknader har blitt ferdigbehandlet. USAs ambassade i Norge opplyser at de som har levert inn passet sitt ved ambassaden i forbindelse med intervjuer siden den 21. juli, og vil ha det igjen før visumbehandlingen er ferdig, må ta kontakt med ambassadens informasjonsavdeling.

De fleste norske statsborgere er trolig ikke berørt av problemene, dersom de bare skal på kortere opphold i USA. Det er ingenting som tyder på at ESTA-programmet er berørt av de samme problemene som Consular Consolidated Database, som brukes under visumbehandlinger ved amerikanske ambassader og konsulater over hele verden.

Det amerikanske utenriksdepartementet svarer på spørsmål om dette på blant annet departementets Facebook-side for konsulære saker.

Ifølge Infoworld har departementet slitt med periodevise ytelsesproblemer i det Oracle-baserte systemet i flere måneder. Men da Bureau of Consular Affairs den 20. juli installerte en programvareoppdatering som ble anbefalt av Oracle i et forsøk på å løse problemene, oppstod det nye ytelsesproblemer nesten med en gang.

– Vi mener at årsaken til problemene er en kombinasjon av programvareoptimalisering og maskinvarekompatibilitet, sier Marie Harf, en talskvinne for utenriksdepartementet i USA, til Infoworld.

Det er fortsatt ikke klart hvor lang tid det vil ta før problemene er rettet.

Les mer om: