JUSS OG SAMFUNN

USA sperrer fiberoptikk til Kina

Amerikansk spissleverandører tvunget til å gi opp et samarbeidsprosjekt.

1. juli 2010 - 10:35

En amerikansk leverandør av komponenter til fiberoptisk utstyr og solcellepaneler, Emcore, har varslet at de trekker seg fra et prosjekt i Kina etter press fra den amerikanske regjeringen.

Børsnoterte Emcore, som teller 700 ansatte og har en årsomsetning på 176 millioner dollar, hadde til hensikt å inngå et nært samarbeid med Tangshan Caofeidian Investment Corporation (TCIC), og la dem over 60 prosent av virksomheten innen fiberoptikk for 28 millioner dollar kontant.

Mandag meldte selskapet at de har gitt opp dette prosjektet etter å ha blitt informert av et organ under USAs finansdepartement, CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States), som gransker utenlandske oppkjøp av amerikansk industri fra et sikkerhetsmessig ståsted, at de hadde «visse innvendinger».

Dette er en standard formulering for å signalisere at regjeringen vil motsette et prosjekt med henvisning til den nasjonale sikkerhet. Det er praktisk talt uhørt av en amerikansk bedrift å prøve å videreføre et prosjekt etter å ha fått en slik beskjed.

I 2008 var det en tilsvarende innvending fra CFIUS som fikk 3Com til å avstå fra å selge seg til kinesiske Huawei.

Rett før jul i fjor grep CFIUS inn mot en avtale mellom det kinesiske investeringsselskapet Northwest Nonferrous International Investment Company og det amerikanske gruveselskapet Firstgold der kineserne skulle kjøpe opp 51 prosent av det amerikanske selskapet for å skaffe kapital til å utvikle en gruve i Nevada. Påskuddet var nærhet til en amerikansk flybase, men ifølge Financial Times var CFIUS redd for å gi kineserne tilgang til det strategiske metallet wolfram som har stor betydning for våpenindustrien.

CFIUSs inngrep mot Emcore tolkes som nok et tegn på at USA er alvorlig bekymret over Kinas raske industrielle og teknologiske utvikling. Det kommer på et tidspunkt der Obama-administrasjonen prøver å bedre forholdet til Kina, etter spenning knyttet til klimaforhandlinger, våpensalg til Taiwan, Obamas møte med Dalai Lama og Googles uvilje mot å underkaste seg kinesiske krav til selvsensur av søketreff på nettet.

Hvor dypt USAs sikkerhetshensyn stikker ble klart i 2006, da CFIUS hindret det israelske IT-sikkerhetsselskapet Check Point fra å kjøpe sin mindre amerikanske konkurrent Sourcefire.

Emcore sier at de ikke har gitt opp å innlede et samarbeid med TCIC, og at de vil søke å finne en form på samarbeidet som CFIUS kan godta. De forteller at samarbeidet har til hensikt å senke produksjonskostnadene innen fiberoptikk og bedre Emcores likviditet.

Emcores toppsjef Hong Q. Hou er av kinesisk avstamming og var tidligere en anerkjent forsker innen optoelektronikk i AT&T Bell Laboratories, med sju innvilgede patenter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.