JUSS OG SAMFUNN

USA støtter Microsoft mot EU

USAs regjering advarer at man er «svært bekymret» over EUs behandling av Microsoft.

31. mars 2006 - 12:35

USAs myndigheter er som regel lite begeistret når andre land blander seg inn i hvordan amerikanske selskaper driver sine forretninger. De var rasende i 2001 da EU hindret sammenslåingen av General Electric og Honeywell. I mars 2004, da EU-kommisjonen ila Microsoft en bot på 497 millioner euro for brudd på unionens konkurranselover, tillot Hewitt Plate, daværende sjef for antitrustavdelingen til USAs justisdepartement, seg å beskrive straffetiltaket som «uheldig».

Ifølge Wall Street Journal har dette syndromet slått til igjen. En ikke-navngitt kilde oppgir å ha sett en e-post som USAs EU-utsending Boyden Gray har sendt til både EU-kommisjonen og medlemslandenes regjeringer. Meldingen viser til Microsofts klage over at EU holder tilbake materiale som de trenger for å forsvare seg, og slår fast at «dersom dette stemmer, er USA svært bekymret».

Avisa viser til en ikke-navngitt amerikansk diplomat som sier at e-posten ble beordret sendt av Washington. E-posten var gjenstand for et møte mellom representanter for USA og EU denne uken.

Verken Microsoft eller EU-kommisjonen har kommentert tilfellet.

Microsoft har også prøvd å få hjelp fra en domstol i California til å få frigitt dokumenter fra Oracle og Sun som har med den europeiske monopolsaken å gjøre. Kjennelsen falt onsdag: Microsofts begjæring ble avvist.

I går og i dag pågår en to dagers lukket høring om Microsoft-saken i Brussel. EU-kommisjonen mener Microsoft ikke har etterkommet pålegg i monopoldommen fra mars 2004, og har satt i gang en prosess som kan ilegge Microsoft dagsbøter på to millioner euro, fra og med 15. desember i fjor.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.