USA støtter Microsoft mot EU

USAs regjering advarer at man er «svært bekymret» over EUs behandling av Microsoft.

USAs regjering advarer at man er «svært bekymret» over EUs behandling av Microsoft.

USAs myndigheter er som regel lite begeistret når andre land blander seg inn i hvordan amerikanske selskaper driver sine forretninger. De var rasende i 2001 da EU hindret sammenslåingen av General Electric og Honeywell. I mars 2004, da EU-kommisjonen ila Microsoft en bot på 497 millioner euro for brudd på unionens konkurranselover, tillot Hewitt Plate, daværende sjef for antitrustavdelingen til USAs justisdepartement, seg å beskrive straffetiltaket som «uheldig».

Ifølge Wall Street Journal har dette syndromet slått til igjen. En ikke-navngitt kilde oppgir å ha sett en e-post som USAs EU-utsending Boyden Gray har sendt til både EU-kommisjonen og medlemslandenes regjeringer. Meldingen viser til Microsofts klage over at EU holder tilbake materiale som de trenger for å forsvare seg, og slår fast at «dersom dette stemmer, er USA svært bekymret».

Avisa viser til en ikke-navngitt amerikansk diplomat som sier at e-posten ble beordret sendt av Washington. E-posten var gjenstand for et møte mellom representanter for USA og EU denne uken.

Verken Microsoft eller EU-kommisjonen har kommentert tilfellet.

Microsoft har også prøvd å få hjelp fra en domstol i California til å få frigitt dokumenter fra Oracle og Sun som har med den europeiske monopolsaken å gjøre. Kjennelsen falt onsdag: Microsofts begjæring ble avvist.

I går og i dag pågår en to dagers lukket høring om Microsoft-saken i Brussel. EU-kommisjonen mener Microsoft ikke har etterkommet pålegg i monopoldommen fra mars 2004, og har satt i gang en prosess som kan ilegge Microsoft dagsbøter på to millioner euro, fra og med 15. desember i fjor.

    Les også:

Til toppen