BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA-terror gir mykere overgang til mobilforbud i trafikken

New York ble torsdag den første staten i USA som forbyr bruk av mobiltelefon mens man kjører. Holdningene til lovendringen har imidlertid endret seg betydelig etter de grufulle terroraksjonene mot World Trade Center 11. september.

2. nov. 2001 - 05:32

I dag ble New york den første staten i USA som innførte et lovforbud mot å snakke i mobiltelefon samtidig som man kjører bil. Men iverksettelsen av den historiske lovendringen blir ikke like konsekvent og brått håndhevet som lovendringer som regel blir i USA. Årsaken er betydelige holdningsendringer til mobiltelefonbruk som direkte følge av de brutale terrorangrepene mot Twin Towers 11. september.

Nå betraktes ikke lenger mobiltelefoner som et ensidig distraherende element for trafikanter, men minst like mye en sikkerhetsforanstaltning. Det er viktig å kunne nå sine nærmeste fra hvor som helst, når som helst, i tilfelle en krisesituasjon skulle oppstå.


USA Today skriver at enkelte skoler som tidligere satte tilnærmet likhetstegn mellom mobiltelefonbrukere og narkotikahandlere, og derfor forbød mobilbruk på skolens område, har snudd helt eller delvis om på denne politikken etter 11. september-tragedien. Ankelte skoler oppfordrer til og med elevene om å skaffe seg mobiltelefoner, slik at de kan nås raskt i tilfelle en nødssituasjon skulle inntreffe.

Lovens håndhevere i New York er heller ikke like hissige på å ilegge 100 dollar i bot første gangen man vinker inn til siden en mobilpratende bilsjåfør, slik loven opprinnelig ga rom for. Til å begynne med vil politiet nøye seg med å gi muntlige advarsler til telefonerende biltrafikanter, og først fra 1. desember vil man begynne å fylle ut stevninger. Retten kan imidlertid avvise 100-dollarsbøtene for førstegangs lovbrytere hvis den tiltalte kan bevise at de allerede har gått til anskaffelse av en håndfrisett.

Etter 1. mars er det imidlertid slutt også på rettens godvilje, og samtlige av New yorks 10,5 millioner registrerte førerkortinnehavere må enten benytte øreplugger, høyttalende telefonsett eller andre håndfriløsninger for å unngå å bli stoppet av trafikkpolitiet hvis man ringer fra bilen når man selv kjører.

Loven gir imidlertid ett unntak: Det er fremdeles lov å ringe "på gammelmåten" i nødstilfelle.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.