USA vil kreve elektronisk fingeravtrykk av alle besøkende

Fra nyttår skal et biometrisk system granske alle visa-besøkende til USA. Det kunne stanset to av 11. september-terroristene.

Systemet US VISIT – akronym for "Visitor and Immigrant Status Identification Technology" – ble presentert av statssekretær Asa Hutchinson i går, melder AFP. Hun har ansvaret for sikkerheten ved USAs grenser. Fra og med nyttår vil det sørge for digital fotografering og elektroniske fingeravtrykk av alle 23 millioner besøkende som hvert år kommer til USA på visa. Dersom en person er registrert i systemets database som mistenkelig, varsles kontrollørene straks.

Forhold som utløser alarmen, kan være mistanke om terroristkontakt, registrert mislighold av oppholdsbestemmelser, kriminelt rulleblad og så videre. Av de 19 terroristene som angrep USA 11. september 2001, ville to ha utløst alarmen. En hadde brutt visa-bestemmelsene flere ganger, mens en annen hadde studentvisa men aldri møtt opp til undervisning.

VISIT skal for første gang gjøre det mulig å sjekke sentralt om en gitt person har forlatt USA på lovlig vis. Det forsikres at systemet ikke er ment å hindre folk fra å besøke eller arbeide i USA etter gjeldende bestemmelser, men kun å sile ut individer med mulige onde hensikter. Den første implementeringen vil gjelde både flyplasser og grenseoverganger, og koste 380 millioner dollar. Etter hvert skal systemet også installeres ved alle amerikanske konsulater.

Statsborgere fra flere land, blant dem Norge, slipper inn i USA uten visa. Hutchinson sa at det kommer ikke på tale å la terrorister utnytte dette forholdet. Visa-frie land vil oppmuntres til å installere tilsvarende biometriske systemer så fort som mulig.

;