SIKKERHET

USA vil sikre seg mot angrep fra kvantedatamaskiner

USA vil oppgradere dagens IT-kryptering til å kunne stå imot dataangrep fra framtidas kvantedatamaskiner. 

President Joe Biden er bekymret for at ny teknologi kan utfordre krypteringen som blir brukt i dag.
President Joe Biden er bekymret for at ny teknologi kan utfordre krypteringen som blir brukt i dag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
4. mai 2022 - 15:30

Utviklingen av kvantedatamaskiner er i full gang. De kombinerer framskritt i forståelsen av subatomære partikler – partikler som er mindre enn et atom – med sprang i informasjonsteorien til å løse matematiske problemer dagens datamaskinerer ikke makter.

Det skaper også frykt for hva slags dataangrep slike maskiner kan utføre i framtiden. Det hvite hus mener at kvantedatamaskiner kan bli brukt til å sno seg rundt dagens krypteringsteknologi allerede om et tiår.

USAs president Joe Biden har derfor underskrevet to direktiver for å forberede både offentlig og kommersiell sektor på slike angrep.

Biden vil blant annet ha et samarbeid mellom føderale myndigheter og privat sektor om å opprette nye krypteringsstandarder.

Samtidig utsteder han en presidentordre om at ekspertrådet for kvanteteknologi skal rapportere direkte til Det hvite hus.

PST, FBI og en rekke andre internasjonale aktører tok denne måneden ned et ruternettverk som ble benyttet av en kjent russisk hackergruppe.
Les også

PST varslet norske ruter-eiere om sikkerhetshull

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.