USA vil ta betalt for offentlige websøk

Det mangslungne amerikanske føderale byråkratiet omfatter 20.000 nettsteder. En felles søkemotor som skulle debutert denne uka, er utsatt til man blir enig om hvor mye det skal koste å søke.

Det mangslungne amerikanske føderale byråkratiet omfatter 20.000 nettsteder. En felles søkemotor som skulle debutert denne uka, er utsatt til man blir enig om hvor mye det skal koste å søke.

Mye av informasjonen som er lagt ut på disse nettstedene er gratis. Men det kan være litt av en utfordring å finne det du er på jakt etter. Derfor fant myndighetene ut at det kunne vært kjekt å tilby en felles søketjeneste. Og siden det ble vedtatt en gang i tida - mens Ronald Reagan var president - at informasjonstjenester skal være selvfinansierende, valgte man å se bort fra utallige bevingede ord fra visepresident Al Gore og andre apostler for frihet og demokrati om at Internett skal være for alle.

Følgelig ble det etablert et system med månedskort til 30 dollar eller dagskort til 15 dollar for å benytte søketjenesten. I tillegg kommer eventuelle avgifter for spesielle dokumenter.

Søketjenesten USgovsearch (se peker i høyre marg) skulle debutert 17. mai, men ble tatt av plakaten. Nettstedet er der, men formidler bare søk til et eget utvalg med nettsteder som i hovedsak omfatter offentlig tilgjengelige - og gratis - aviser og tidsskrifter.

En artikkel i New York Times siterte flere irriterte og indignerte ponduser, med god kunnskap om Clinton-regjeringens pompøse propagandautsagn, og evner til å trekke slående motsetninger til regjeringens praktiske politikk.

For mens for eksempel lille Norge tilbyr sine innbyggere gratis innsyn i nærmest alt som skjer i regjeringen, på Stortinget, eller i domstolene, er storebror i vest på langt nær så innstilt på å realisere Internettets demokratiske potensial. Blant uttalelsene New York Times siterte:

- Du kan høre Clinton og Gore legge ut om Internett helt til prinsessen blir målbundet. Men de gjør omtrent ingenting for å temme internettet i demokratiets tjeneste og til å hjelpe vanlige mennesker utføre sitt borgerlige ansvar. (Gary Ruskin, talsperson for Congressional Accountability Project.)

- Velferd for storkonsernene, et typisk eksempel på alle problemene ... som Clinton-administrasjonen aldri har løst. (James Love, leder for Consumer Prosject on Technology.)

Til toppen