BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA vil ta tilbake supertronen

Supermaskinen «Titan» skal gjøres kraftigere enn det Japan og Kina kan by på.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. okt. 2011 - 07:39

Cray har fått i oppdrag å oppgradere Jaguar, datamaskinen til USAs Oak Ridge National Laboratory som inntok førsteplassen i Top 500-listen over verdens kraftigste superdatamaskiner i 2009. I den nyeste utgaven av listen, som kom i juni, ligger Jaguar bak to enda kraftigere systemer som er installert i henholdsvis Japan og Kina.

Oppgraderingen, som også innebærer at Jaguar skifter navn til Titan, betyr en ytelsesøkning fra dagens 2,3 petaflops til mellom 10 og 20 petaflops, ved at de eksisterende Cray XT5-nodene byttes ut med XK6-noder.

I likhet med Jaguar vil Titan være basert på AMD Opteron CPU-er. Hver node vil utstyres med bare én CPU-er i stedet for to, men antallet kjerner per CPU økes fra 6 til 16. Antallet noder skal fortsatt være 18 688. Til sammen vil Titan ha 299 008 CPU-kjerner.

Oppgraderingen starter i disse dager. Omtrent halvparten av kabinettene skal skiftes ut innen en knapp måned. I løpet av denne fasen vil maskinen også utstyres med 960 grafikkprosessorer (GPU-er) av typen Nvidia Tesla M2090.

Titan vil bestå av en mengde Cray XK6-noder.
Titan vil bestå av en mengde Cray XK6-noder. Bilde: Cray

I en senere fase, som skal skje i andre halvdel av 2012, vil systemet utvides med ytterligere GPU-er. Antallet er ikke bestemt, men ifølge Nvidia dreier det seg om mellom 7000 og 18 000 av selskapets neste generasjons Tesla-brikker, som har kodenavnet Kepler. Det er mengden av disse som vil avgjøre hva toppytelsen til systemet vil bli til slutt.

Titan skal i tillegg utstyres med 600 terabyte med minne. Forbindelsesnettverket, Seastar, erstattes med Crays nyeste Gemini-nettverk.

Den oppgraderte supermaskinen skal brukes av forskere i energiteknikk. Dette inkluderer simulering av biodrivstoff og biomaterialer basert på celluloseprodukt fra blant annet poppel og en form for hirse. Et annet prosjekt som skal benytte Titan forsker på forbrenning og har som mål å utvikle effektive motorer som brenner drivstoff så rent som mulig.

Simuleringen skal også kunne bidra til å utvikle nye materialer for fotoceller, samt nye batteriteknologier. Maskinen skal også brukes til å studere trygg utvidelse av livssyklusen til atomkraftverk. Dessuten vil en bli brukt til å studere reaksjonen på og flyten av kontaminasjon i bakken, samt påvirkningen energibruk har på klimaet.

– Alle disse vitenskapsområdene vil dra nytte av Titans enorme økning i regnekraft. Titan åpner for betydelig større realisme i modeller og simuleringer, og de resulterende, vitenskapelige gjennombruddene og de teknologiske innovasjonene vil dekke inn denne nasjonale investeringen. Oppdagelser som tar uker på selv et system så kraftig som Jaguar, vil kunne gjøre på dager med Titan, sier Thom Mason, direktør ved Oak Ridge National, i en pressemelding.

Det er ventet at Titan vil være tilgjengelig for forskere i begynnelsen av 2013. Spørsmålet er om det er tilstrekkelig tidlig til å bli verdens kraftigste superdatamaskin. Det er flere som kjemper om dette, både i USA og i andre land.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.