JUSS OG SAMFUNN

USA vurderte kybervåpen mot Libya

Slo det fra seg av frykt for hvordan Kina og Russland ville reagere.

19. okt. 2011 - 07:27

Ifølge New York Times vurderte amerikanske myndigheter å bruke kybervåpen for å ramme datanettverkene og det militære sambandet til Gaddafi-regimet, i dagene før de fysiske angrepene ble innledet i mars.

Tre faktorer fikk amerikanerne til å avstå fra å bruke kybervåpen, går det fram av artikkelen: Frykt for at andre land, særlig Russland og Kina, ville se på amerikansk bruk av kybervåpen til et signal om at slikt er gangbart; usikkerhet om effektiviteten og muligheten for et kyberangrep på kort varsel; og hvorvidt presidenten kunne beordre et kyberangrep uten å orientere nasjonalforsamlingen på forhånd.

Politikken til USAs regjering er inntil videre at kyberforsvar er en nødvendig del av beredskapen, men at kyberangrep er utelukket, selv om det øves i både kyberangrep og kyberforsvar.

I slutten av april, i forbindelse med forberedelsene til angrepet mot gjemmestedet til Osama bin Laden i Pakistan, ble det igjen diskutert å bryte med denne politikken. Da var temaet et mulig smalt kyberangrep for å hindre pakistanske radarer fra å melde om helikoptrene som skulle brukes til å frakte de amerikanske spesialtroppene til bin Ladens tilholdssted. Igjen ble bruken av kybervåpen forkastet.

Avisas kilder – over «et halvt dusin» sivile informanter i Det hvite hus – understreker at diskusjonene aldri nådde helt til topps i beslutningshierarkiet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.