BEDRIFTSTEKNOLOGI

USAs forsvar velger Windows 10. Fire millioner pc-er skal oppgraderes

– Det er viktig med en hurtig overgang.

Pentagons forskningsavdeling DARPA ber amerikanske bedrifter bidra til et prosjekt for å verne mot misbruk av åpne og kommersielle data til å true USAs nasjonale sikkerhet.
Pentagons forskningsavdeling DARPA ber amerikanske bedrifter bidra til et prosjekt for å verne mot misbruk av åpne og kommersielle data til å true USAs nasjonale sikkerhet. Bilde: GlowImages / Alamy/All Over Press
19. apr. 2016 - 15:04

Med sikkerhet som viktigste argument har hele det amerikanske forsvarsdepartementet valgt å oppgradere sin massive maskinpark til Windows 10.

En av verdens største enterprisekunder med fire millioner pc-er skal over på operativsystemet, og det skal skje innen utgangen av året.

Ifølge Microsoft er det første gang de opplever en så hurtig utrulling av en kunde i denne størrelsesorden og kompleksitet.

– Viktig at det skjer raskt

De peker til et notat frigitt av Pentagon (.pdf), datert 20. november i fjor. Der skriver forsvarsdepartementet at det er viktig med en hurtig overgang til Windows 10 for å forbedre landets kybersikkerhet, men også å redusere IT-kostnader og sørge for et mer enhetlig IT-miljø.

Notet er signert forsvarsdepartementets IT-sjef Terry A. Halvorsen. Han har øverste ansvar for et budsjett for IT-investeringer på romslige 38 milliarder dollar.

Hurtigutrullingen eller overgangen til ny versjon av operativsystemet startet i januar 2016 med målsetning om ferdigstillelse senest ett år senere.

Kravet om oppgradering gjelder for alle enheter i forsvarsdepartementet, inkludert militære styrker, vel å merke begrenset til IT-systemer som allerede kjører en eldre utgave av Windows.

– Er det utfordringer knyttet til å nå målet om å oppgradere til Windows 10 i løpet av ett år? Absolutt. Kommer vi til å rekke det? Jeg tror vi kommer til å komme svært nær det målet, sier den amerikanske IT-sjefen til nettstedet Fedscoop.

Videre antyder han at forsinkelse utover fristen, for de deler av organisasjonen som ikke kvalifiserer til utsettelse, kan bli møtt med konsekvenser av budsjettmessig art.

Herdet utgave

Terry Halvorsen er IT-direktør (chief information officer) i det amerikanske forsvarsdepartementet. Han mener at det er avgjørende å bytte til nytt operativsystem raskt.
Ifølge notatet til Halvorsen har departementet i samarbeid med etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) utviklet en egen Windows 10 SHB (Secure Host Baseline).

SHB-varianten er operativsystemet i en egen pre-konfigurert og herdet avbildning (image), utstyrt med applikasjoner, relevante standarder og retningslinjer. Dette inkluderer en lagdelt sikkerhetsarkitektur og ulike beste praksis-tiltak for å redusere kybertrusler, ifølge dette faktaarket NSA har utgitt.

Egne nettskyer

I intervjuet med Fedscoop fremhever Terry Halvorsen to hovedfaktorer for hvorfor han mener det er nødvendig å skynde seg med overgang til nytt operativsystem.

– Forsvarsdepartementet har aldri hatt et operativsystem med så mye innebygget sikkerhet rett ut av boksen. Hvis du bruker en datamaskin hjemme og ikke er på Windows 10, så gjør du deg selv en bjørnetjeneste, sier han.

Foruten bedre sikkerhet handler det om å ta i bruk Microsofts nettskyplattform, Azure. Selvfølgelig ikke i den offentlige publikumsutgaven, men i egne installasjoner kjørt i egne datasentraler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Windows 10 ble formelt lansert i slutten av juli 2015. Microsoft har uttalt at målet er at operativsystemet skal kjøre på én milliard datamaskiner, inkludert brett og mobiler, innen to-tre år fra lanseringen.

Sist de røpet tall i januar meldte Microsoft at de har bikket 200 millioner installasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.