USAs høyesterett beskytter mobilen

Får rettslig vern mot «urimelig ransaking og beslag».

USAs høyesterett beskytter mobilen
THE HILL: (fra v.) Den amerikanske Kongressen ligger vegg i vegg med USAs høyesterett. Bilde: Mario Aurich/Imago/All Over Press

Washington (NTB-AFP-Reuters): USAs høyesterett har bestemt at politiet må innhente rettslig godkjenning for å gå gjennom folks mobiltelefoner.

Mobiltelefoner skal ha samme beskyttelse mot «urimelig ransaking og beslag» som annen personlig eiendom, for eksempel boliger, slik grunnlovens fjerde tillegg foreskriver, heter det i kjennelsen høyesterett avga onsdag.

For å komme fram til kjennelsen har dommerne veid politiets behov for å håndheve loven og sikre viktige bevis mot borgernes rettigheter slik de er fastsatt i grunnloven.

Krever rettslig kjennelse

Høyesterettsjustitiarius John Roberts sier i sin begrunnelse at prinsippene til de amerikanske grunnlovsfedrene fortsatt gjelder, også i forbindelse med det 21. århundres teknologi.

Han sier det fortsatt kan oppstå nødssituasjoner der en gjennomgang av mobiltelefonen kan være nødvendig, men de ga ikke politiet den utvidede retten til undersøkelser uten rettslig kjennelse som de ønsket.

I begrunnelsen anerkjenner Roberts den store betydningen mobilen har fått i folks liv, ved å bemerke at en besøkende fra mars lett kan komme til å tro at mobilen er en del av menneskets anatomi.

«Det faktum at teknologien nå gjør at folk kan bære med seg slik informasjon, gjør ikke at informasjonen fortjener mindre beskyttelse enn beskyttelsen grunnlovsfedrene kjempet for. Vårt svar til hva politiet skal gjøre før de går gjennom telefonen til en arrestant, er derfor enkelt: Skaff rettslig godkjenning», skriver Roberts.

Åtte av de ni dommerne sto bak kjennelsen, mens den niende, Samuel Alito, også støttet kjennelsen, med enkelte reservasjoner. (©NTB)

Les mer om: