USAs kongress manipulerer Wikipedia

IP-adressene avslører hvilke politikere som bruker Wikipedia til å spre løgn, rykter og tull om hverandre.

IP-adressene avslører hvilke politikere som bruker Wikipedia til å spre løgn, rykter og tull om hverandre.

Oppslagsverket Wikipedia skapes av brukerne selv, og bygger dermed på god dugnadsånd. Men ikke alle som har den rette ånden. Det har vært flere oppslag i media om gal informasjon, som er spredt med vilje. Ofte er det vanskelig å vite hvem som står bak, men nye avsløringer viser at en spesiell gruppe har vært svært aktive.

IP-adressene som mange tvilsomme innlegg stammer fra, viser seg nemlig å tilhøre Kongressen, skriver News.com. Kongressmenn, -og kvinner, senatorer eller deres ansatte har stått for en overraskende stor mengde innlegg og endringer på Wikipedia. Og mange av dem faller et godt stykke under de standardene for sannhet som gjerne prekes offentlig fra disse kontorene.

Nå har administratorer på Wikipedia gått lei av misbruket og samlet en liste over 1.000 innlegg som stammer fra Kongressens IP-adresser. Noen av disse er merket som ”legitime brukere”, noen som ”uærlige” og noen ”vandaler”. Les mer om listen på Wikipedia.

Mange typer overtramp er begått. Innlegg er blitt slettet fordi noen hadde interesse av å skjule informasjonen, andre overtramp dreier seg om ganske barnslig skittkasting. I ett tilfelle ble de tvilsomme båndene mellom al Qaeda og Saddam Hussein overdrevet. Dette var en del av USAs begrunnelse for å gå til krig, men fraværet av bevis for en slik kobling har vært skrikende.

News.com spår at denne praksisen trolig vil fortsette, men trolig vil virksomheten flyttes ut av Kongressen, slik at det blir vanskeligere å spore hvem som står bak. .

Til toppen