USAs kybergeneral åpent ut mot Kina

General Kevin Chilton mer enn antyder at Kina står bak datainnbrudd mot Pentagon.

USAs kybergeneral åpent ut mot Kina

General Kevin Chilton mer enn antyder at Kina står bak datainnbrudd mot Pentagon.

General Kevin Chilton er USAs øverstkommanderende innen to viktige forsvarssektorer: rommet og kyberrom. Han har ansvar for at alle de militære satellittene fungerer som de skal, og han har også ansvar for at alle IT-systemene er oppe og funksjonsdyktige til enhver tid.

Han har denne uken kommet med uttalelser som tolkes som en opptrapping av Pentagons press mot Kina i forbindelse med det man antar er datainnbrudd og gjentatte forsøk på datainnbrudd som kan føres tilbake til den kinesiske regjeringen.

Chiltons uttalelser kom noen dager etter offentliggjøringen av en årlig rapport fra Pentagon til kongressen, med tittelen Military Power of the People's Republic of China 2008 (pdf).

I denne rapporten går USAs forsvarsdepartement blant annet gjennom alt de mener har med Kinas forberedelser på aggressiv og defensiv kyberkrig. Det står blant annet følgende:

PLA [Folkets frigjøringshær, altså den kinesiske hæren] har etablert enheter for informasjonskrig der det utvikles virus for å angripe fiendtlige datasystemer og nettverk, samt taktikk og tiltak for å beskytte vennlige datasystemer og nettverk. I 2005 begynte PLA å innlemme offensiv CNO [«Computer Network Operations»] i sine øvelser, primært i første angrep mot fiendtlige nettverk.

Kina reagerte sterkt mot rapporten, og stemplet den som en «alvorlig forvrengning av fakta». En talsperson for den kinesiske regjeringen oppfordret USA til å «kutte ut tenkemåter fra den kalde krigen».

En gjennomgang viser at formuleringen som er sitert ovenfor, går igjen i alle årsrapportene til kongressen om Kinas militærmakt siden 2005, samtidig som det vises til stadig nye tilfeller for å begrunne den.

Tirsdag innkalte Chilton en håndfull utvalgte reportere til sitt kontor for å diskutere de pågående intense dataangrepene på USAs militære IT-systemer generelt, og den kinesiske vinklingen spesielt.

Under denne seansen, som ga opphav til artikler i blant annet Wall Street Journal og Financial Tiimes, sa Chilton at USAs militære nettverk opplever stadig flere angrep fra hackere som prøver å tappe dem for hemmeligstemplet informasjon, og at mange av angrepene ser ut til å stamme fra Kina. Begge avisene gjengir denne uttalelsen:

– Det med Kina som får deg til å tenke, er at de har skrevet åpent om sin innsats i bestemte områder som rommet og kyberrom. Med utgangspunkt i det de har skrevet og det som skjer, kan man på en måte se en sammenheng.

Chilton understreket også at datainnbrudd er en naturlig måte å stjele informasjon på: Det er ikke lenger hensiktsmessig å bryte seg inn fysisk og drive med lommelykt og kamera, forklarte han.

I forrige uke kom det fram at datainnbruddet mot Pentagon i juni i fjor var langt større enn USA har innrømmet hittil. Informasjonssjef Dennis Clem ved kontoret til forsvarsminister Robert Gates sa at uvedkommende hadde fått tak i en «utrolig mengde data». Dette innbruddet er av andre kilder i USAs forsvarsdepartement knyttet til hackere fra det kinesiske militære.

    Les også:

Til toppen