USAs mobil-industri slipper regning på 118 milliarder

Den europeisk mobilbransjen kneler under gjelden etter 3G-lisensauksjonene og misunner nok nå sine amerikanske konkurrenter.

Slutten av 90-tallet ble en katastrofe for den europeiske tele-/mobilbransjen som det nå blir stadig klarere at deres amerikanske konkurrenter slapp unna. For mens de europeiske selskapene måtte betale flere hundre milliarder kroner kroner for sine UMTS-lisenser, ble det ingen UMTS-auksjoner i USA.

Men den amerikanske telebransjen deltok likevel i en høyt priset auksjonsrunde som de angret dypt på i ettertid. I 1996 kjøpte teleselskapet Nextwave 63 frekvenser fra FCC (de amerikanske telemyndighetene). Da selskapet gikk konkurs, solgte FCC lisensene igjen til en rekke teleselskaper for hele 118 milliarder kroner (16 milliarder dollar).

Etter en serie med rettssaker mellom Nextwave-boet og FCC om rettighetene til frekvensen, skal nå FCC ha bestemt seg for å annullere auksjonen, skriver Wall Street Journal.

Avgjørelsen om å slette de inngåtte avtalene skal være tatt mye på grunn av krisen i telebransjen. Stemmer ryktene, vil det nok ryke en champagnekork eller to hos selskaper som Verizon.

Her i Europa har teleselskapene ikke nådd frem med sin bønn om kutt i betalingene for UMTS-lisensene.

Til toppen