– USAs overvåking har gått for langt

I noen tilfeller, sier utenriksminister Kerry.

– USAs overvåking har gått for langt
«PÅ AUTOPILOT»: USAs utenriksminister John Kerry innrømmer at landets overvåkning har gått for langt i noen tilfeller. Bilde: Matty Stern /U.S. Embassy Tel Aviv via Getty Images/All Over Press

Washington (NTB-AFP-DPA): Utenriksminister John Kerry innrømmer at USAs overvåking i noen tilfeller har gått for langt.

Under en konferanse i London torsdag, hvor Kerry deltok via videolink, forsvarte han overvåking som et verktøy for å hindre terrorisme.

Samtidig kom han kritikerne av overvåkingen i møte. Han bekreftet at president Barack Obama har bedt om en gjennomgang av virksomheten til USAs etterretningstjenester.

- Jeg erkjenner, slik presidenten også har gjort, at noe av dette har gått for langt, sa utenriksministeren.

- På autopilot

Kerry hevdet at både han og Obama er blitt oppmerksomme på ting de ikke visste om USAs overvåking som følge av medieavsløringene om etterretningstjenesten NSA.

Deler av overvåkingen har gått på autopilot fordi den nødvendige teknologien eksisterer, innrømte Kerry. Uttalelsene hans ble offentliggjort av det amerikanske utenriksdepartementet noen timer etter konferansen.

Tidligere denne uken sa en talsmann for Det hvite hus, Jay Carney, at det bør legges flere begrensninger på USAs overvåking. En gjennomgang av de amerikanske etterretningstjenestenes virksomhet skal være ferdig innen årsskiftet, ifølge Carney.

IMF og Verdensbanken

Obama har allerede bedt NSA om å stanse overvåking av Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken, ifølge en amerikansk tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt.

At NSA har overvåket de to finansinstitusjonene, har ikke vært kjent tidligere. Obamas ordre skal ha blitt gitt i løpet av de siste par ukene, omtrent samtidig som han ba NSA slutte å overvåke FN-hovedkvarteret i New York.

Medieavsløringene de siste månedene om NSAs virksomhet har vært basert på dokumenter fra varsleren Edward Snowden. NSA overvåker angivelig både utenlandske statsledere, telefonabonnenter i flere land og internettbrukere over hele verden.

Innstramming

Også etterretningskomiteen i det amerikanske Senatet har tatt initiativ til strengere regulering av NSAs overvåking.

Torsdag stemte et flertall i komiteen for nye regler for håndteringen av elektronisk informasjon som samles inn av USAs etterretning. Vedtaket setter blant annet grenser for hvor lenge informasjonen kan lagres.

Om innstrammingene får støtte fra resten av Kongressen, er foreløpig usikkert. Flere folkevalgte fra begge de store partiene mener komiteen ikke går langt nok og at noen av NSAs etterretningsprogrammer må skrinlegges fullstendig.

Møte i Moskva

Snowden-avsløringen som har fått mest oppmerksomhet den siste tiden, dreier seg om NSAs angivelige avlytting av Tysklands statsminister Angela Merkel.

Den tyske parlamentarikeren Hans-Christian Ströbele fra partiet De grønne møtte torsdag Snowden i Moskva for å diskutere avlyttingen. Amerikaneren skal i prinsippet være villig til å reise til Tyskland for å bistå etterforskerne som gransker avlyttingen.

- Han er forberedt på å komme til Tyskland og vitne, men betingelsene må diskuteres, sa Ströbele.

Snowden, som er siktet for spionasje i USA, har fått innvilget midlertidig asyl i Russland. Hvorvidt han vil kunne besøke andre land med det første, er imidlertid høyst usikkert.

En av advokatene hans sier til nyhetsbyrået Interfax at Snowden vil miste flyktningstatusen sin hvis han reiser ut av Russland. (©NTB)

Les mer om: