BEDRIFTSTEKNOLOGI

USAs regjering kan utvide anklagene mot Microsoft

Etterforskere i USAs justisdepartement hevder å ha nok beviser til innen mai å utvide anklagene mot Microsoft i henhold til antitrust-lovgivingen.

Eirik Rossen
6. apr. 1998 - 17:37

Etterforskningen tar sikte på å bevise at Microsoft har "på ulovlig vis opprettholdt og utvidet" sin kontroll over forretningsområdet operativsystemer til personlige datamaskiner, skriver Wall Street Journal. En eventuell ny anklage vil utvide omfanget av saken som allerede verserer for retten. Denne er mer presist rettet mot bunting av Windows 95 og nettleseren Internet Explorer.

Etterforskerne innhenter nye vitneforklaringer fra ledere i Microsoft. Store PC-produsenter, blant dem Compaq, må også stille til nye avhør.

Kravene fra departementet mot Microsoft ventes å omfatte både midlertidige og permanente tiltak. Et sannsynlig midlertidig pålegg som departementet antakelig vil ønske skal tre i kraft så fort som mulig, vil ta sikte på å tvinge Microsoft til å la PC-leverandører bestemme om de vil levere Windows 98-PC-er med eller uten Microsofts nettleser.

Alternativet er rettslige tiltak for å utsette hele lanseringen av Windows 98, noe departementet skal være lite stemt for.

Mot slutten av neste uke skal det være et siste møte mellom departementets ledende antitrust-jurist Joe Klein og Microsofts advokater.

En talsmann fra Microsoft gjentar overfor Wall Street Journal at selskapet har holdt seg trygt innenfor lovverket. Microsoft vil forsvare sin rett til å integrere ny funksjonalitet i operativsystemet Windows, og avviser diktat fra et offentlige som tar sikte på å begrense denne retten.

Blant materialet som departementet bygger på i sitt utvidede angrep mot Microsoft, skal være planer fra 1996 om et strategisk seks måneder langt angrep mot Netscape, der et mål var å sikre at ledende internett-tilbydere ikke distribuerte andre nettlesere enn Internet Explorer. Etterforskerne har også analysert Microsofts lisensavtaler med PC-leverandører.

Artikkelen i Wall Street Journal nevner ikke om departementet vil støtte opp om krav fremmet av blant andre forbrukergruppen Consumer Project on Technology, som går ut på at PC-leverandører også må tilby forbrukere alternativer til Windows, et valg man i praksis ikke har i dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.