USAs spionsjef tatt i løgn

Beklager svaret han ga Kongressen.

USAs spionsjef tatt i løgn
I HARDT VÆR: James Clapper, direktør for National Intelligence, en av USAs 16 kjente etteretningstjenester, beklager nå at han løy i en kongresshøring. Bilde: Win McNamee/Getty ImagesAll Over Press

Under en kongresshøring den 12. mars i år nektet den øverste lederen for amerikansk etterretning, James Clapper, for overvåkningen som senere ble avslørt av spionsiktede Edward Snowden.

Senator Ron Wyden fra Oregon hadde da stilt ham spørsmålet: Lagrer overhodet National Security Agency (NSA) noen som helst data om millioner eller hundrevis av millioner amerikanere?

– Nei sir. Ikke bevisst, svarte spionsjefen.

Da avsløringene om USAs massive overvåkning av telefon og internett kom tre måneder senere var det mange som ba ham gå av, ifølge Forbes.

Problemet er at Snowdens dokumenter avslørte at myndighetene, gjennom en hemmelig domstol, har hentet ut informasjon om all teletrafikk fra telefon- og bredbåndsgiganten Verizon.

Rettskjennelsen krevet at Verizon på daglig basis måtte utlevere alle teleforsamtaler de har i sitt system, både innenriks og mot utlandet.

Beklager tabben

En hardt presset Clapper har nå utstedt en offentlig unnskyldning. I brev sendt til lederen i Senatets etterretningskomité beklager han sine uriktige uttalelser.

Hele brevet kan du lese her (pdf)

Han hevder å ha forvekslet avlyttingen og datafangsten NSA bedriver innenlands og mot egne borgere under dekke av seksjon 215 av Patriot Act fra 2001, med overvåkningen av utlendinger som er hjemlet i seksjon 702 av FISA Amendments Act («Foreign Intelligence Surveillance Act») fra 2008.

«Jeg fokuserte på 702 av FISA fordi vi nettopp hadde tilbakelagt en ettårig kampanje for å opprettholde denne bestemmelsen, og hadde hatt mange graderte diskusjoner om det, blant annet med senator Wyden. Det er derfor jeg har lagt inn en kommentar om «utilsiktet» innsamling av informasjon om amerikanske borgere, fordi det er det som skjer under seksjon 702, selv om bestemmelsen er myntet på utlendinger», skriver han.

– Når det er sagt, så gikk det senere opp for meg at det senator Wyden spurte om var innsamling av metadata [hjemlet i Patriot Act seksjon 215], og ikke lagring av innhold. Dermed var svaret mitt helt klart feilaktig - noe jeg beklager.

Etter høringen skal etterretningsdirektøren ha erkjent tabben overfor senatorens stab.

Det er først nå som eksistensen av det tidligere hemmelige overvåkningsprogrammet for innsamling av metadata er blitt avgradert at han kan gå offentlig ut å korrigere svaret, forklarer spionsjefen i brevet.

Clapper var en av de som tidlig hevdet at var flere «unøyaktigheter» i avisartiklene i The Guardian og Washington Post, som i juni avslørte USAs massive overvåkning av telefoner og internett. Uten å gå nærmere inn på hva disse unøyaktighetene kunne være.

At han selv serverte løgn overfor den amerikanske nasjonalforsamlingen lover ikke godt for spionsjefens videre karriere.

    Les også:

Les mer om: