BEDRIFTSTEKNOLOGI

USAs telemarked er åpnet

Nå er det nesten fritt fram for alle å etablere telekomvirksomhet i USA, så fremt aktørene kommer fra medlemsnasjoner i Verdens handelsorganisasjon (WTO). USA er det første landet som etterfølger WTO-avtalens bestemmelser om åpent marked.

Frode Eriksen
26. nov. 1997 - 14:05

Dermed har den amerikanske teleorganisasjonen FCC erklært USAs telekommarked for åpent, selv om markedet allerede i dag preges av hard konkurranse og flere store aktører. Endringene gjør at utenlandske selskap får langt mindre problem når de ønsker å etablere seg i USA. Dette kan aktørene blant annet gjøre ved å kjøpe 100 prosent av teleoperatører i USA.

Telekomavtalen under WTO ble undertegnet i februar av 69 nasjoner, som står for over 90 prosent av verdensmarkedet innenfor telekomtjenester.

Men FCCs leder, William Kennard, mener likevel at konkurransen kommer kundene til gode i form av lavere priser og flere valgmuligheter.

Fremdeles gjenstår mye før WTO-avtalen oppfylles. De fleste europeiske telekommarkedene åpner fra nyttår, noe som blant annet inkluderer Norge og de andre nordiske landene.

FCC har imidlertid beholdt en mulighet for å kunne avvise nye selskap om virksomheten strider med de allmenne interessene til amerikanske forbrukere eller mot rikets sikkerhet. FCC ønsker også å beholde en viss kontroll i de tilfeller der selskap som har en dominerende rolle på eget hjemmemarked.

Telekommarkedet i USA er verdens største med en anslått verdi på rundt 1.500 milliarder kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.