USAs våpensystemer kompromittert

Massivt datainnbrudd fra kinesiske spioner, ifølge Pentagon-rapport.

MASSIV INDUSTRISPIONASJE: Verdens mest avanserte jagerfly Lockheed Martin F-35 Lightning II (tidligere kalt Joint Strike Fighter) er bare ett av mange våpensystemer som skal være kompromittert av kinesiske kyberspioner. Merk det norske flagget på flykroppen som er avbildet. Norge planlegger å bruke hele 62 milliarder kroner på disse kampflyene.
MASSIV INDUSTRISPIONASJE: Verdens mest avanserte jagerfly Lockheed Martin F-35 Lightning II (tidligere kalt Joint Strike Fighter) er bare ett av mange våpensystemer som skal være kompromittert av kinesiske kyberspioner. Merk det norske flagget på flykroppen som er avbildet. Norge planlegger å bruke hele 62 milliarder kroner på disse kampflyene. Bilde: Rex Features/All Over Press
28. mai 2013 - 10:50

Kinesiske hackere har stjålet topphemmelige opplysninger og tekniske tegninger tilhørende minst to dusin av USAs mest avanserte våpensystemer.

Helt kritiske deler av det amerikanske rakettforsvaret, kampfly og krigsskip skal være kompromittert.

Det fremgår av en hittil ukjent del av en konfidensiell rapport laget for Pentagon, regjeringen i Washington og forsvarsindustrien, som The Washington Post har skaffet til veie.

Norges neste kampfly

Listen over stjålne opplysninger omfatter blant annet rakettforsvarsystemet Patriot, det sjøbaserte rakettforsvaret Aegis (for avskjæring av mellomdistansemissiler), det militære luftfartøyet V-22 Osprey og kamphelikopteret Black Hawk.

Inkludert er også verdens mest avanserte kampfly Lockheed Martin F-35 Lightning II, tidligere kalt «Joint Strike Fighter», det samme jagerflyet som Norge etter planen skal bruke 62 milliarder kroner på.

Det er ikke første gang det meldes at kinesisk kyberetterretning skal ha stjålet følsom informasjon om F-35, det dyreste våpensystemet som noensinne er utviklet. Leverandøren Lockheed Martin har tidligere erkjent at de har vært utsatt for avanserte datainnbrudd.

Ikke navngitte militære ledere og representanter fra forsvarsindustri fastslår ifølge Washington Post at Kina står bak.

Hemmelig protest

Offisielt har ikke amerikanske myndigheter vært villige til gå så langt, men opplysningene som nå kommer frem er del av en tidligere sladdet utgave av en forsvarsrapport (pdf) lagt frem i januar.

Alvoret er trolig årsaken til at Obama-administrasjonen i år har økt sin retorikk mot Kina på en oppsiktsvekkende måte.

Konflikten eskalerte nettopp i januar, da amerikanerne sendte en hemmelig diplomatisk protest til Beijing, ifølge tidligere oppslag i Wall Street Journal.

Nyhetsbyrået Reuters påpeker at det i nevnte rapport ikke fremgår hvor lenge hackerangrepene har pågått, eller nøyaktig hvilke aktører som er rammet innen USAs regjering, forsvarsindustrien eller underleverandører.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.