«USAs verste toppsjefer»

Steve Ballmer må ut av Microsoft, og John Chambers må vekk fra Cisco, skriver Forbes.

«USAs verste toppsjefer»
Hos både Steve Ballmer og John Chambers har Forbes merket seg en forskyvning mellom vyer og faktiske resultater. Begge bør byttes ut før de ødelegger enda mer, mener finansmagasinet. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg, Getty Images, All Over Press og Denis Doyle/Bloomberg, Getty Images, All Over Press

Det amerikanske finansmagasinet Forbes har laget en oversikt over fem toppsjefer som fortjener å få sparken.

Blant dem er to aldrende IT-veteraner: Steve Ballmer, CEO i Microsoft siden januar 2000, og John Chambers, CEO i Cisco siden januar 1995.

Steve Ballmer er «uten tvil» USAs verste CEO, skriver Forbes. Det argumenteres med at han har styrt Microsoft bort fra de raskest voksende teknologimarkedene – mobil musikk, smartmobiler, nettbrett – samtidig som han har torpedert veksten ikke bare i Microsoft men også i «økosystem»-selskaper som Dell, HP og Nokia. Hans dårlige lederskap har ødelagt verdier langt ut over Microsoft, heter det.

Som finansmagasin er Forbes selvsagt mest oppgitt over Microsofts aksjekurs: Den lå på 60 dollar da Ballmer tok over som toppsjef etter Bill Gates. Etter to år var den under 30 dollar, og har siden bare unntaksvis kommet seg over 30 dollar.

Ballmers håndtering av Windows Vista og andre Microsoft-nyheter de siste årene kommenteres slik: Oppgraderinger så fattige på forbedring at kundene gjør hva som helst for å holde seg til forrige versjon.

Under Ballmer har Microsoft praktisk talt ikke forandret seg. I disse dager satser han igjen alt på ett kort, Windows 8, og med det også framtiden til Dell, HP, Nokia og andre.

– Denne galskapen kunne vært unngått dersom Microsofts styre for mange år siden hadde byttet ut Ballmer med en CEO som forstår teknologiendringenes raske takt, og som hadde evnet å få Microsoft til å følge med i tiden.

En annen IT-toppsjef som burde vært byttet ut for mange år siden, ifølge Forbes, er John Chambers i Cisco.

– Chambers gjorde det sterkt med Cisco så lenge markedet var i vekst. Men etter at kundene vendte seg mot nettskyen og mobil har Cisco ikke greid å fornye seg, eller lansere og dyrke nye markeder for tjenester, lagring eller applikasjoner i nettskyen. Chambers har omorganisert selskapet tre ganger. Det har omtrent vært som å rydde liggestoler på Titanic: Masse rot, men ingen bedring.

Cisco-aksjen nådde 70 dollar i 2001, da Chambers mestret jobben sin. I 2007 lå kursen på det halve, rundt 35 dollar, og i dag får man en Cisco-aksje for 17 dollar.

– Om noe selskap trenger å bytte ut en leder som har hatt jobben for lenge, er det Cisco, skriver Forbes.

Les mer om: