JUSS OG SAMFUNN

USAs yndling må kanskje stenge

Blackberry er amerikanernes absolutte favoritt-dings, men nå må tjenesten kanskje stenge.

1. des. 2005 - 09:13

I USA spredde mobiltelefonene seg til vanlige brukere lenge etter Europa. I USA sender ikke bedriftsansatte tekstmeldinger, de sender stort sett e-post med en mobil tekstenhet fra selskapet Research In Motion (RIM).

Enhetene heter Blackberry og det sier litt om populariteten og bruksmønsterne når boksene etterhvert ofte kalles Crackberry fordi brukerne blir så avhengige av dem. Enhetene minner om en PDA og man kan ikke snakke med dem, men med to tomler kan man skrive en e-post ganske fort. I tillegg får man en rekke andre informasjontjenester, for eksempel aksjekurser (bildet).

Men nå trues RIM av stenging, og trusselen er etterhvert velkjent - en patentstrid og en dommer kan komme til å stoppe både salget og enda verre - den operative tjenesten for eksisterende brukere. Dette vil skape en krise for en mange amerikanske selskaper som nå stoler tungt på sine Blackberry-enheter.

RIM er saksøkt av amerianske NPT og tapte i går en viktig avgjørelse om å få vurdert NPTs patenter igjen. Den kompliserte rettssaken har rullet frem og tilbake med blant annet et forlik på hele 450 millioner dollar i 2003. NPT har et enkelt prinsipp-patent om å motta og sende e-post mobilt uten at brukeren må utløse noen manuell replikering.

NPT forsøkte å lage mobile enheter som kunne bruke teknikken, men lyktes aldri i å få et produkt i salg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.