FORBRUKERTEKNOLOGI

USB blir vendbar

Slutt på irriterende kontakt.

Mini-USB-pluggen til høyre (i likhet med USB-kontakter generelt) har en opplagt ulempe sammenlignet med Apples Lightning-kontakt som vi ser til venstre i bildet. Men allerede neste år skal USB-kontakten også bli vendbar.
Mini-USB-pluggen til høyre (i likhet med USB-kontakter generelt) har en opplagt ulempe sammenlignet med Apples Lightning-kontakt som vi ser til venstre i bildet. Men allerede neste år skal USB-kontakten også bli vendbar. Bilde: Algr/Wikimedia Commons
4. des. 2013 - 10:38

USB-kontakten er verdens mest utbredte grensesnitt, levert på milliarder av pc-er, tv-er, mobiltelefoner og annen forbrukerelektronikk for tilkobling av alt tenkelig tilleggsutstyr.

Den vanlige pluggen har vært standard siden midten av 1990-tallet, og i nyere tid har den også fått følge av den krympede Micro-USB-varianten som er mye brukt som ladekabel for mobiltelefoner.

Arbeidet med neste generasjon USB-kontakt er nå i gang. Det vil munne ut i en ny type C-kontakt som ikke er fysisk kompatibel med sine forgjengere.

Det dreier seg om en helt ny utforming. Mest spennende er det at kontakten endelig blir vendbar (reversibel).

Akkurat som med Apples særegne Lightning-kontakt vil du dermed slippe å fomle med pluggen ved tilkobling av utstyret.

USB Type C-kontakten vil ellers være basert på den eksisterende USB 2.0 og USB 3.1-spesifikasjonene hva gjelder øvrige egenskaper, altså overføringskapasitet og strøm.

Behovet for å komme opp med en ny standard kan leses ut av gårsdagens kunngjøring (pdf) fra USB 3.0 Promoter Group:

Den neste generasjonen USB-kontakt blir utviklet for å muliggjøre tynnere og mer elegant produktdesign (på utstyret den skal kobles mot), forbedre brukervennlighet og berede grunnen for ytelsesforbedringer i fremtidige USB-versjoner.

Brikkegiganten Intel sier i en pressemelding at de gleder seg, da den nye kontakten vil muliggjøre en helt ny klasse «supertynne» smarttelefoner, nettbrett, hybrider, bærbare pc-er og en mengde andre enheter.

Det foreligger ennå ingen bilder av hvordan Type C-porten eller -pluggen blir seendes ut, men det oppgis at størrelsen skal være omtrent som dagens Micro-USB, og dermed ikke helt ulik Apple Lightning.

Spesifikasjonen skal på bransjehøring i første kvartal neste år, og ventes endelig klar innen sommeren 2014.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.