BEDRIFTSTEKNOLOGI

USB er klar for mer strøm

Svarer på utfordringen fra Thunderbolt.

USB Power Delivery åpner for levering av langt mer effekt mellom USB-tilkoblede enheter.
USB Power Delivery åpner for levering av langt mer effekt mellom USB-tilkoblede enheter. Bilde: USB Implementers Forum
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. apr. 2013 - 14:43

USB Implementers Forum kunngjorde i januar i år en oppdatering til SuperSpeed USB (USB 3.0) som dobler maksimalhastigheten til 10 gigabit per sekund i hver retning. Dette krever dog kompatibelt utstyr i begge ender og ny kabel. Alt skal være likevel være bakoverkompatibelt med eldre USB-spesifikasjoner og -utstyr.

I forrige uke kunngjorde den samme organisasjonen at også USB Power Delivery-spesifikasjonen er offentlig tilgjengelig. Den åpner for strømforsyning med mer effekt enn det som til nå har vært mulig med USB – 0,5 til 7,5 watt - avhengig av versjon.

Med den nye spesifikasjonen kan kompatibelt utstyr levere opptil 100 watt med effekt. Men det høyeste effektnivået forutsetter et spenningsnivå på 20 volt. De ulike profilene vises nedenfor.

100 watt kan uansett være nok til å drive langt mer krevende utstyr enn det som er mulig med USB i dag. Det gjør det mulig å overføre både bilde og strøm til eksterne pc-skjermer med støtte for dette, men også å lade opp en bærbar pc via USB-kabelen.

USB Power Delivery-profiler <i>Bilde: USB Implementers Forum</i>
USB Power Delivery-profiler Bilde: USB Implementers Forum

Ifølge The Inquirer demonstrerte USB Implementers Forum nettopp en slik løsning under Intel Developer Forum (IDF) i Beijing i forrige uke. Men det dreide seg om en prototype basert på FPGA-er (Field Programmable Gate Array), ikke et ferdig produkt.

Med hastighetsøkningen forsvares posisjonen til USB mot den økende konkurransen fra Thunderbolt. Også dagens Thunderbolt-utstyr har en maksimal overføringshastighet på 10 gigabit per sekund i hver retning, men en ny versjon av spesifikasjonen, som ble kunngjort i forrige uke, dobler dette.

Thunderbolt kan også levere strøm, over kobberkablene, men dette er begrenset til 10 watt. Thunderbolt har en del egenskaper som er overlegne de til USB 3.0, men pris og produktutvalg er ikke blant disse.

Under Intel Developer Forum (IDF) i Beijing i forrige uke kunngjorde USB Implementers Forum at det nå er mer enn 850 produkter som nå er SuperSpeed USB/USB 3.0-sertifisert. Analyseselskapet Multimedia Research Group mener at det innen utgangen av 2013 vil være levert mer enn én milliard USB 3.0-produkter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.