USB vil støttes i versjon 2.4 av Linux-kjernen

Linux-oppdateringene skal i fremtiden ha færre nyheter, men skal til gjengjeld komme oftere. Et forvarsel om neste utgave er nettopp offentliggjort - nå kommer støtte til både USB og I2O.

Linux-oppdateringene skal i fremtiden ha færre nyheter, men skal til gjengjeld komme oftere. Et forvarsel om neste utgave er nettopp offentliggjort - nå kommer støtte til både USB og I2O.

Siden Linux 2.2 kom ut i januar i år, har utviklingen av operativsystemet gått sin gang. Versjon 2.3 av Linux-kjernen ventes å bli ferdig når som helst, men dette er ikke en offisiell utgave av Linux, bare en foreløpig utgave for de som ønsker seg det aller nyeste. Bruk av denne kjernen anbefales kun spesielt interesserte.

Linux 2.4, som Linus Torvalds håper skal komme ut i løpet av høsten, vil derimot være en offisiell utgave. Denne vil inneholde de fleste nyhetene i versjon 2.3 og antagelig mer til. Joe Pranevich, Linux-utvikler med god kontakt med Torvalds, forteller i en artikkel i Linux Today i dag om en del av nyhetene som vil komme i Linux 2.4.

Forskjellen mellom Linux 2.4 og Linux 2.2 er mindre enn mellom sistnevnte og Linux 2.0. Dette skyldes et ønske om å øke takten for nye Linux-utgivelser og innebærer at hver nye utgave vil ha færre nyheter enn tidligere. Til gjengjeld vil nyhetene bli tilgjengelige for de store massene på et tidligere tidspunkt.

Likevel, det er nok av interessante nyheter i Linux 2.4 også. En av de største endringene er en komplett omskriving av koden for ressurshåndtering. Dette, i tillegg til et mer effektiv implementasjon av filsystemene, skal gjøre operativsystemet mer skalerbart. Spesielt ved bruk av mer enn åtte prosessorer skal dette bli merkbart.

USB-støtte er en etterlengtet nyhet. For øyeblikket fungerer ikke alt hundre prosent, men enheter som tastatur og mus bør fungere bra. Mye kan likevel endres innen Linux 2.4 blir ferdig.

Også støtten for I20-bussen (Intelligent Input/Output) er kommet i mål. Foreløpig er støtten individuelle enheter noe begrenset, men blant annet en del I2O-baserte SCSI-kontrollere vil fungere under den kommende utgaven av operativsystemet.

Ellers vil Linux 2.4 inneholde drivere for en rekke nye enheter av alle slag, samt forbedret støtte for blant annet seriell- og parallellporter, nettverk, multimedia og en hel del andre ting. Blant annet er måten Java-applikasjoner kjøres på byttet ut med en som er mer moderne.

Linux 2.4 vil i utgangspunktet kreve like mye minne som Linux 2.2, til tross for tilleggene. Nå vil minnekravene variere med hva brukeren ønsker å legge inn, men faktisk er det slik at enkelte undersystemer som blitt skrevet om slik at de krever mindre minne enn tidligere. Dette avhenger av hvilke krav brukeren og maskinvaren setter til kjernen.

Pranevich understreker at denne listen kun er foreløpig og at det sannsynligvis vil skje endringer etterhvert som egenskapene utvikles. Han vil derfor i tiden framover komme med flere oppdateringer.

Til toppen