Usikker framtid for HPs revolusjonerende datamaskin

The Machine-prototype kommer uten memristorer.

Usikker framtid for HPs revolusjonerende datamaskin
The Machine er en helt ny datamaskin-arkitektur som HP utvikler. Bilde: Richard Lewington

For ganske nøyaktig et år siden presenterte HP en ambisiøs plan om å utvikle en helt ny type datamaskin, laget fra bunnen av for å kunne lagre og behandle enormt store datamengder i minnet.

Hensikten er å tenke helt nytt, siden datamaskiner i stor grad har blitt bygd på samme måte i 60 år.

Prosjektet kalles for The Machine og tar i utgangspunktet i bruk systembrikker, fotonikk og memristorer som en erstatning for prosessorer, kobberbaserte kommunikasjonsbusser og tradisjonell DRAM.

Bakgrunn: HP utvikler helt ny type datamaskin 

Memristorer

Memristorer har blitt postulert som et fjerde, fundamentale kretselement. Memristorer kan huske motstand, noe som også kan brukes til å lagre data.

Denne uken, under årets HP Discover-konferanse, kom selskapet med flere detaljer og en statusrapport for The Machine. Martin Fink, teknologidirektør i HP og direktør for HP Labs, fortalte da til blant annet journalister at målet er å komme med en prototype av systemet sommeren 2016.

Men forventningene til systemet har blitt redusert.

For til tross for at memristorer har blitt diskutert i minst fire tiår, så har man tydeligvis ikke kommet så veldig mye nærmere en kommersialisering av memristorteknologien.

Nærbilde av en rekke med memristorer.
Nærbilde av en rekke med memristorer. Bilde: HP
 

Løftebrudd: Vil erstatte flashminne innen 18 måneder 

Blir DRAM-basert

Fink fortalte derfor, til blant annet New York Times, at den første prototypen som planlegges ikke vil være basert på memristorer, men i stedet vil bruke vanlig minne, altså DRAM.

– Vi knyttet dette til altfor mye til memristoren. Vi gjør det vi kan for å fortsette å jobbe innen eksisterende teknologi, sa Fink. The Machine omtales nå som en minne-drevet datamaskin-arkitektur.

For ifølge New York Times har HP ingen anelse om når memristorer vil kunne masseproduseres.

The Machine-prototypen vil likevel bli imponerende. Den skal utstyres med 320 terabyte med minne. Til sammenligning leverer ikke HP systemer i dag med mer enn 12 terabyte med minne.

Prototypen vil heller ikke ha et spesialutviklet operativsystem. I stedet skal et Linux-basert operativsystem benyttes.

Store vyer: «Memristor» kan erstatte CPU

I videoen nedenfor kommer HP-forskere med de nyeste detaljene om The Machine.

 

Faseskift

Til New York Times forteller Fink at en senere prototype vil bli basert på faseskiftminne (PCM/PRAM), en form for ikke-flyktig minne som nok fortsatt også må anses som temmelig eksperimentelt.

I et intervju med Bloomberg sier Fink at The Machine er et forskningsprosjekt hvor man vil ha oppturer og nedturer.

– Vi har sagt at målet for det endelige produktet er ved utgangen av tiåret. Det har ikke endret seg, sier Fink.

Les også: Ny komponent kan skape lagringsrevolusion 

Månelanding

Han understreket at selv om HP eventuelt ikke lykkes med denne «månelandingen», så består The Machine av en rekke forskjellige, teknologiske nyvinninger som også hver for seg har stor verdi.

– Vi bruker The Machine som et middel for å bringe disse sammen.

I intervjuet med Bloomberg nevner Fink et eksempel på hva The Machine, som er tenkt å komme størrelser i alle fall fra et kjøleskap og ned til en mobiltelefon, vil kunne brukes til.

Leste du denne? Skal det være litt nanorør-basert minne? 

Brukseksempel

– Tenk at du ankommer med fly til en flyplass. Kapteinen forteller at det er gode nyheter – vi kom fram en halv time tidligere enn ventet, og dårlige nyheter – det er ingen gate ledig – til tross for at du ser at det mange gater som ikke er i bruk, sa Fink.

Med The Machine vil man kunne legge inn i minnet alle rutene til flyselskapet, alle gatene på alle flyplasser i verden, informasjon om piloter, bakkeansatte, kabinansatte, værforhold og forsinkelser.

Da vil det, ifølge Fink, være mulig for flyselskapet og flyplasser å få den oversikten som er nødvendig slik at man unngår at ingen gate er tilgjengelig når et fly ankommer tidligere (eller senere) enn opprinnelig planlagt.

Les også: HPs oppstykking i rene tall