UTVIKLING

Usikker fremtid for Qt

- Kommer ikke til Windows Phone 7, bekrefter Nokia.

11. feb. 2011 - 12:47

Nokia slapp i dag den store bomben da de kunngjorde at Windows Phone blir hovedplattform for selskapets produkter gjennom et strategisk samarbeid med Microsoft.

Den dramatiske helomvendingen kommer til å få store følger for deres tidligere satsingsområder Symbian og Meego.

Nokia har så langt solgt 200 millioner telefoner med Symbian og sier i dag at de forventer å selge ytterligere 150 millioner enheter i fremtiden. Men ingen tror at Nokia vil sjonglere tre ulike operativsystemer på sikt.

- Det kommer de ikke til å gjøre. En av dem kommer til å dø. Hvilken? Det vet vi ennå ikke, sier teleanalytiker John Strand til digi.no.

Ingen Qt

Videre vil overgangen til Windows-universet få store konsekvenser for satsingen på det norskutviklede rammeverket Qt fra Trolltech, som Nokia kjøpte for over 800 millioner kroner i 2008.

Så sent som i oktober besluttet Nokia å gjøre Qt til eneste rammeverk for operativsystemene Symbian og Meego.

I et brev til utviklermiljøet bekrefter Nokia i dag at Qt ikke vil kunne brukes til utvikling for Windows Phone.

Nokia har ikke besvart henvendelser fra digi.no om hvilken fremtid Qt-avdelingen deres nå står overfor. Derimot gir teknologidirektør Petter Merok i Microsoft Norge sine betraktninger om det samme.

- Det som har vært spekulert og sitert om dette på nettet tror jeg gir ganske klare signaler, sier han, med henvisning til at Qt ser ut til å bli et slags stebarn i Nokia-systemet.

Teknologidirektøren legger til at han kjenner for lite til Nokias strategi rundt programvaren til å være tydelig på hva han tror vil skje med Qt, men venter uansett kraftige konsolideringer i markedet for mobile operativsystemer.

- Med det nye partnerskapet vårt med Nokia vil jeg bli overrasket om det ender opp med særlig mange flere enn tre OS som er seriøse.

Da tenker han verken på Symbian eller Meego. Snarere er det nok heller Android, iPhone og Windows Phone han har i tankene.

Selv har han gode venner fra gamle Trolltech, som han omtaler som utrolig dyktige teknologer.

- Jeg har bare gode ting å si om Qt og folkene bak. De har sett et markedsbehov og gått etter det. Teknologien kan samtidig brukes til mange andre ting enn mobile plattformer og løsninger.

- Fantastisk mulighet

Merok sier han mottok nyheten om partnerskapet mellom Nokia og Microsoft med stor glede. Samarbeidet vil gi en ny giv til Windows Phone 7, mener han.

- Dette tror jeg er en fantatisk mulighet for begge parter. Spesielt la jeg merke til hvordan Nokias utvikleravdeling skal jobbe tett med vår, for å gjøre mer innovasjon rundt både programvare og maskinvare sammen. Det er åpenbart at Nokia har mye erfaring som vi komme til å nyte godt av, blant annet på språkstøtte, maskinvaredesign og mobilt økosystem – alle tingene Nokia har innovert og ledet på i mange år vil være verdifullt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.