Usikker fremtid tross rekordlav ledighet

Nytt bunnivå i sommer, men urovekkende fall i antall ledige IT-stillinger får varsellampene til å blinke.

Usikker fremtid tross rekordlav ledighet

Nytt bunnivå i sommer, men urovekkende fall i antall ledige IT-stillinger får varsellampene til å blinke.

Helt siden 2004 har ledigheten i IT-bransjen gått ned jevnt og trutt måned for måned, år for år. I 2003 var det i snitt 3000 IT-ledige i bransjen. Samtidig har antall ledige stillinger vokst år for år.

Ifølge ferske tall fra NAV, viser også juli en kraftig nedgang i antall ledige IT-folk i forhold til juli i fjor: 704 mot 970.

Juli pleier som regel å vise en topp i IT-ledigheten ettersom mange studenter da avslutter sine IT-studier og melder seg som ledige på NAV. Nå viser det altså et nytt bunnivå i ledigheten med en nedgang på hele 27 prosent. IT-bransjen har dermed nesten dobbelt så stor nedgang som markedet generelt som «bare» falt med 14 prosent.

Til tross for det kraftige fallet i ledigheten, mener underdirektør Hans Kure i NAV at etterspørselen i IT-bransjen kan være i ferd med å snu.

Han begrunner det med endring i antall ledige stillinger, der NAV nå ser en klar nedgang.

I juli var det 619 ledige stillinger. Det er 16 prosent færre enn i fjor. Det er første gang på flere år med en så markant nedgang.

Tidligere i år falt antall ledige stillinger med to prosent i mai og to prosent i april.

– En nedgang i ledige stillinger er som regel det første tegnet vi ser til at etterspørselen er i ferd med å snu, sier Kure til digi.no.

Han vil ikke spekulere i om vi nå kan forvente en vekst i ledigheten igjen.

– IT-bransjen er fortsatt i underskudd av flere tusen hoder, sier Kure.

Ifølge en bedriftsundersøkelse fra NAV er det et underskudd på 3.500 IT-hoder. IKT-Norge går enda lenger og hevder at det er et underskudd på 5.000.

Analysedirektør Stein Langeland har tidligere advart at også IKT-bransjen vil få merke konjunkturomslag som vil gi ringevirkninger.

Norge erfarer allerede redusert etterspørsel fra eksportindustrien og i privat konsum i tillegg til en nedgang i boligbygging.

– IT-bransjen har lenge melket av en høy investeringsvilje både i privat og offentlig sektor. Når det blir strammere tider i Norge, vil dette igjen påvirke etterspørselen i IT-bransjen selv om det er svært gode tider nå. Det tror jeg vil skje før året er omme, uttalte Langeland til digi.no i juli.

Han spår at vi allerede i 2009 vil se en økning i IT-ledigheten.

    Les også:

Til toppen